zondag 30 november 2008

Verplaatste Bestanden

Bij toeval een leuk bericht voor deze blog gevonden.
Ik had het vorige artikel gepubliceerd, en het bronbestand naar de desbetreffende map verplaatst. Bij een controle op de gepubliceerde tekst zag ik dat er toch een wijziging nodig was. Ik wijzigde het op beide plaatsen en gaf opdracht het bestand op te slaan:


Als dat niet intuïtief is???

Mighty Mouse Schoonmaakbeurt

Ik denk dat veel Mac-gebruikers het met mij eens zullen zijn dat de Mighty Mouse een fantastische muis is. Ligt verrassend lekker in de hand, en het 'piep'-kleine scroll wieltje is echt een openbaring. De meeste gebruikers zijn zo aan de grote scroll wielen gewend, dat men wat vreemd naar dat kleine balletje van de Mighty Mouse aan zal kijken. Het wieltje stelt je trouwens ook in staat zijwaarts te scrollen!



Bij alle mooie dingen in het leven komt er een moment dat er iets van die schoonheid vergaat. Zo ook bij de Mighty Mouse, na hem een tijd gebruikt te hebben, begon het scrollen te haperen en na verloop van tijd kon ik alleen nog omhoog scrollen!!! De schoonmaak methode middels een vochtig doekje werkte niet goed genoeg. Bedoel; na een week goed werkend gebruik moest ik er weer een poetsdoekje overheen halen. Op internet verwachtte ik een echte oplossing, en vond de volgende:

De methode om je muis goed schoon te maken:
Trek de USB-kabel uit je toetsenbord.
Pak een A4-tje.
Draai je muis met het scrollballetje naar beneden op het A4-tje.
Alle kanten opdraaien... cirkels... heen en weer... vooruit achteruit...
Na een paar minuten heb je een Mighty Mouse die werkt alsof hij net uit de verpakking komt.

Toetsenbord Vaststellen...

Wat gebeurt er als je aan je Mac een willekeurig USB-toetsenbord hangt?
Er start een intuïtieve installatie wizard...



En klaar is Kees! Of Piet... in mijn geval! :-)

Finder - Snelkoppelingen

In de Finderbalk (daar waar de iconen van de HDD staan) kan je onder 'Locaties' zeer eenvoudig snelkoppelingen maken naar mappen of applicaties: map naar links onder [Locaties] slepen en voilà. Aangezien ik mijn favoriete applicaties al in de bovenbalk van Finder heb staan, gebruik ik de zijbalk dus uitsluitend voor mapkoppelingen. Vandaag had ik een aantal mappen gekoppeld om wat sorteerwerk te gaan doen.
Als in de zijbalk een map gekoppeld staat, dan kan je daar eenvoudig bestanden of mappen naartoe slepen.



Op een bepaald moment was een map, die op deze manier leeg was geworden, overbodig, en ik deponeerde deze in de prullenbak. In de zijbalk was nog steeds de koppeling te zien die ik naar deze map had gemaakt. Als ik erop drukte opende hij simpelweg de map in de prullenbak.
Uiteindelijk leegde ik de prullenbak en wat denk je? De snelkoppeling verdween automatisch! Laat ik eerlijk zeggen dat ik dat niet had verwacht, ook niet van Mac.
Super!

zondag 9 november 2008

ISO - IMG - DMG mounten

Een bestand met de extensie ISO, DMG of IMG is een diskimage.
Dat wil zeggen: het is eigenlijk een kopie van een CD, DVD of HDD.

Wat moet je ermee?
Wel, het is een bestand die door erop te dubbelklikken kan starten. OSX zal die image 'mounten', wat zoveel wil zeggen, dat het de image als een fysiek aan de computer gehangen schijf zal gaan beschouwen, en je kan vervolgens de inhoud gebruiken.

Software leveranciers maken voor de Mac vaak een DMG (staat voor Disk iMaGe), waarin de applicatie is gezet. Verslepen van een icoon naar de programma-folder is vaak voldoende om de applicatie te installeren. In het voorbeeld is zelfs een snelkoppeling van de programma-folder gezet! Een kind kan de was doen!


OSX heeft voor het kunnen mounten trouwens geen extra software nodig!

Niet iedereen weet dat de diskimage niet noodzakelijkerwijs een kopie is. Je kan zelf een image maken en die vervolgens mounten en er bestanden naar toe schijven. Klinkt allemaal te ingewikkeld denk ik; laat ik het uitleggen.

Open de applicatie [ schijfhulpprogramma ], het meest eenvoudig is CMD-spatiebalk te drukken om [spotlight] te openen en 'schijf' in te typen. Hij verschijnt als bovenste als meest relevante treffer. Mag ik nog even stellen dat daar duidelijk over nagedacht is? Ik bedoel: het woord 'schijf' komt vast en zeker vaker voor op deze Mac, maar OSX is toch van mening dat deze treffer boven de andere dient te worden vermeld, waarschijnlijk omdat het een applicatie is.


Anyway: we gaan een virtuele HDD maken!

Kies in het menu: Archief-Nieuwe-Lege schijfkopie-


Geef de image een bestandsnaam. In dit voorbeeld 'backup'. De volumenaam is de naam waarmee hij als virtuele schijf in Finder zal worden getoond.


De volumegrootte: vergis je niet, dit mag je net zo groot maken als dat er op dat moment vrije ruimte op de schijf beschikbaar is; de image zal echter niet zo groot zijn!!! Maak hem dus gewoon zo groot mogelijk! Voorwaarde is wel dat we de structuur van de schijf als 'beperkte schijfkopie' aanmerken.
Bij de start heeft de image een grootte van iets meer dan 40 MB, en naar mate je er data opzet, groeit hij tot de maximale opgegeven 20 GB.
Nu snap je waarschijnlijk meteen waarom je het zo groot mogelijk zou willen instellen.

Een leuke optie is een beveiliging op de schijf te zetten, zodat je een password nodig zal hebben om de image te kunnen openen.
Kies bij [codering] 128-bits. Voor het opslaan van geheime info, of gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld een bestand met al je passwords erin erg handig! Ik bedoel; ik gebruik niet altijd hetzelfde password overal en altijd, en ben soms echt kwijt welke gebruikersnaam en password nu waar werd gebruikt. Sla deze op in een beveiligde image en je kunt er altijd bij, zonder dat iemand er zomaar bij kan.

Kies vervolgens [maak aan]
Je wordt gevraagd een password op te geven, en je ziet meteen hoe veilig het systeem de gekozen code vindt.
Bewaren in de sleutelhanger; lijkt mij geen slimme optie, immers dan wordt de schijf slechts door het systeem password beveiligd, en die is waarschijnlijk niet zo gecompliceerd als hetgeen je voor deze image wil gebruiken...


[OK]

De image is gemaakt en wordt automatisch gemound, gereed voor gebruik!
op de gekozen locatie op de fysieke schijf staat nu een bestand 'Backup.sparseimage'
Openen doe je door te dubbelklikken. De image kan je naar wens verplaatsen, of op een CD-DVD schijf branden. En wil je de image kwijt; eenvoudig in de prullenbak en deze legen.

Het is aan te raden om voor backup richting een PC een image te gebruiken. Niet alleen blijft alles intact en compleet, de PC kan niet overweg met speciale karakters zoals de '?'. Maak een image, verplaats of kopieer die naar de PC en haal hem terug als het nodig is. De bestanden zijn precies zoals ze waren, incl. de folderstructuur. Ook voorkom je de talloze verborgen bestandjes die een Mac op een PC-schijf achterlaat.

Het mounten van een image van 4,5 GB is trouwens een paar seconden gedaan. Het is dus niet zo dat je erop moet wachten tot iets groots wordt ingeladen ofzo.

Wist je trouwens dat je van de extensie MDF eenvoudig 'ISO' kan maken om hem vervolgens gewoon te kunnen mounten? Je moet het maar weten... Dit is een van de weinige extensies die de Mac niet standaard herkent.

-

Stilte voor de storm

Het is al weer een tijdje geleden dat ik iets voor deze blog schreef. Voor een deel komt het omdat ik veel van de artikelen die ik heb geblogd een beetje op klaagzang richting Windows vind.
Is dat nog langer nodig, vraag ik me af.

Microsoft heeft inmiddels toegegeven dat de MAC OS beter is dan Vista, en Windows 7 zal daarom meer dan ooit leentjebuur spelen bij OSX. Op internet zijn de eerste screenprints al te vinden, en het kopiëren lijkt weer te zijn begonnen.

Ik ga me voornemen al mijn blogs richting toekomst te schrijven. Het verleden ligt achter ons, zand erover...hahhahaha.

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4