zondag 9 november 2008

ISO - IMG - DMG mounten

Een bestand met de extensie ISO, DMG of IMG is een diskimage.
Dat wil zeggen: het is eigenlijk een kopie van een CD, DVD of HDD.

Wat moet je ermee?
Wel, het is een bestand die door erop te dubbelklikken kan starten. OSX zal die image 'mounten', wat zoveel wil zeggen, dat het de image als een fysiek aan de computer gehangen schijf zal gaan beschouwen, en je kan vervolgens de inhoud gebruiken.

Software leveranciers maken voor de Mac vaak een DMG (staat voor Disk iMaGe), waarin de applicatie is gezet. Verslepen van een icoon naar de programma-folder is vaak voldoende om de applicatie te installeren. In het voorbeeld is zelfs een snelkoppeling van de programma-folder gezet! Een kind kan de was doen!


OSX heeft voor het kunnen mounten trouwens geen extra software nodig!

Niet iedereen weet dat de diskimage niet noodzakelijkerwijs een kopie is. Je kan zelf een image maken en die vervolgens mounten en er bestanden naar toe schijven. Klinkt allemaal te ingewikkeld denk ik; laat ik het uitleggen.

Open de applicatie [ schijfhulpprogramma ], het meest eenvoudig is CMD-spatiebalk te drukken om [spotlight] te openen en 'schijf' in te typen. Hij verschijnt als bovenste als meest relevante treffer. Mag ik nog even stellen dat daar duidelijk over nagedacht is? Ik bedoel: het woord 'schijf' komt vast en zeker vaker voor op deze Mac, maar OSX is toch van mening dat deze treffer boven de andere dient te worden vermeld, waarschijnlijk omdat het een applicatie is.


Anyway: we gaan een virtuele HDD maken!

Kies in het menu: Archief-Nieuwe-Lege schijfkopie-


Geef de image een bestandsnaam. In dit voorbeeld 'backup'. De volumenaam is de naam waarmee hij als virtuele schijf in Finder zal worden getoond.


De volumegrootte: vergis je niet, dit mag je net zo groot maken als dat er op dat moment vrije ruimte op de schijf beschikbaar is; de image zal echter niet zo groot zijn!!! Maak hem dus gewoon zo groot mogelijk! Voorwaarde is wel dat we de structuur van de schijf als 'beperkte schijfkopie' aanmerken.
Bij de start heeft de image een grootte van iets meer dan 40 MB, en naar mate je er data opzet, groeit hij tot de maximale opgegeven 20 GB.
Nu snap je waarschijnlijk meteen waarom je het zo groot mogelijk zou willen instellen.

Een leuke optie is een beveiliging op de schijf te zetten, zodat je een password nodig zal hebben om de image te kunnen openen.
Kies bij [codering] 128-bits. Voor het opslaan van geheime info, of gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld een bestand met al je passwords erin erg handig! Ik bedoel; ik gebruik niet altijd hetzelfde password overal en altijd, en ben soms echt kwijt welke gebruikersnaam en password nu waar werd gebruikt. Sla deze op in een beveiligde image en je kunt er altijd bij, zonder dat iemand er zomaar bij kan.

Kies vervolgens [maak aan]
Je wordt gevraagd een password op te geven, en je ziet meteen hoe veilig het systeem de gekozen code vindt.
Bewaren in de sleutelhanger; lijkt mij geen slimme optie, immers dan wordt de schijf slechts door het systeem password beveiligd, en die is waarschijnlijk niet zo gecompliceerd als hetgeen je voor deze image wil gebruiken...


[OK]

De image is gemaakt en wordt automatisch gemound, gereed voor gebruik!
op de gekozen locatie op de fysieke schijf staat nu een bestand 'Backup.sparseimage'
Openen doe je door te dubbelklikken. De image kan je naar wens verplaatsen, of op een CD-DVD schijf branden. En wil je de image kwijt; eenvoudig in de prullenbak en deze legen.

Het is aan te raden om voor backup richting een PC een image te gebruiken. Niet alleen blijft alles intact en compleet, de PC kan niet overweg met speciale karakters zoals de '?'. Maak een image, verplaats of kopieer die naar de PC en haal hem terug als het nodig is. De bestanden zijn precies zoals ze waren, incl. de folderstructuur. Ook voorkom je de talloze verborgen bestandjes die een Mac op een PC-schijf achterlaat.

Het mounten van een image van 4,5 GB is trouwens een paar seconden gedaan. Het is dus niet zo dat je erop moet wachten tot iets groots wordt ingeladen ofzo.

Wist je trouwens dat je van de extensie MDF eenvoudig 'ISO' kan maken om hem vervolgens gewoon te kunnen mounten? Je moet het maar weten... Dit is een van de weinige extensies die de Mac niet standaard herkent.

-

4 opmerkingen:

  1. Heel interessant artikel, weet je ook of je dan vanaf de dmg kan booten als het op een externe hd of flash drive gebrand is?
    Ik heb bvb een schijfkopie gebrand van m'n volledige systeemschijf met behulp van schijfhulpprogramma maar als ik alt ingedrukt houd bij het opstarten krijg ik die optie niet te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf heb ik dat nooit geprobeerd, maar denk dat het niet zal werken. De image moet namelijk eerst door het systeem herkend worden, dit in tegenstelling tot een fysieke drive.
    Als je een CD met de systeemschijf erop gebrand heb zou je die keuze van opstarten moeten hebben, tenzij er toch het een en ander ontbreekt om de Mac het te laten denken dat het een bootable CD is.
    In jouw geval zal de Mac het waarschijnlijk louter als een backup-CD zien, en er niet van op kunnen starten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het geprobeerd, maar hij blijft nog steeds om de disk vragen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan je uitleggen wat er precies fout gaat? Ik zie geen reden waarom OSX om een schijf zou vragen als het gaat om het inladen van een image. Tenzij het gaat om het 'uitwerpen' van de image, wat je kan vergelijk met de manier zoals we dat met CD/DVD's doen.
    Als je mijn stappen qua image precies volgt, kan het bijna niet fout gaan!
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4