Het begon als volgt: om de een of andere reden had ik op een bepaald moment de interne HDD van mijn iMac in vier partities opgedeeld, en dat begon me een beetje te irriteren (onhandig). Daarnaast wilde ik ook wel eens een goed werkende Bootcamp installatie mee gaan maken. Toen ik de iMac net had heb ik wel wat geƫxperimenteerd met Bootcamp v2. maar dat was toen niet het succes wat ik ervan had gehoopt; met name liepen games gewoon vast, startte niet of gaven meteen een foutmelding die ik niet thuis kon brengen. Op dat moment dacht ik voor het gemak maar dat de Intel Mac toch niet 'echt' een PC was.
Nu (een jaar later...) draaide de Bootcamp assistent opnieuw en volgde de instructie 'bijna' volledig op...
Bijna... is niet helemaal, dus maakte ik er weer een ongelofelijke bende van!
Ik had niet door dat je na de bootcamp assistent ABSOLUUT NIET DE INDELING VAN DE SCHIJF AAN MAG PASSEN! ondanks dat de indeling er niet goed uit lijkt te zien gaat het toch goed, en mag je het echt niet wijzigen. Laat dit een les voor jou zijn, zodat je niet in dezelfde zooi geraak als ik! Verwijder je een partitie, dan vernaggel je zonder twijfel je bestaande OSX install. En dat gebeurde dus: ik gaf op 80 GB van de schijf te willen gebruiken, voerde de instalatieCD van XP in, en het systeem startte opnieuw. Ik verwijderde twee van de vier door de assistent gemaakte partities en gaf XP opdracht op een van de overgebleven partities te installeren. Het bekende (onder PC gebruikers) proces van nalopen van stappen volgde.
Na de installatie bleek dat ik niet langer met OSX kon starten...!
Gloeiende!! Gloeiende!!!
Ik moest dus OSX er opnieuw opzetten.
Hoop gedoe volgt met meldingen dat OSX niet op deze datamachine geinstalleerd kan worden, men verzuimt echter aan te geven wat het probleem is en belangrijker, wat ik eraan kan doen.
Als je OSX er opnieuw opzet dan loop je (of ik in ieder geval, heb blijkbaar alleen een upgrade DVD) gegarandeerd tegen een upgrade probleem aan. Melding dat een vorige versie niet gevonden is, als je een clean format heb uitgevoerd. Je zal dan eerst de install moeten herstellen tot OSX 10.4 (Tiger...) middels de install DVD die je bij de datamachine heb gekregen. Het zou fijn geweest zijn als Apple dat even in dat venster had getoond! Nu heb ik zelf uit moeten vinden waar de problemen vandaan kwamen.
De DVD van Tiger die de iMac opdruk heeft, werd trouwens bij het opstarten uitgeworpen....
"Heb ik die HDD dan zo ontregeld met die bootcamp experimenten dat OSX er niet meer op kan worden gezet?"
Ik kom er op een bepaald moment achter dat ik de indeling in [schijfhulp] op GUID-partitie moet zetten. We proberen het nog een keer. Jammer... dat was de oplossing niet.
Ik raak een beetje uitgedacht!
Toch die met opschrift [iMac] er maar weer ingestopt, in de hoop dat die nu wel werkt, en wat denk je... nu start hij er wel van op! En belangrijker!!! Ik kom nu eindelijk weer in het installatiescherm! Pffff...... that was close! En behoorlijk vage shit!
Tiger wordt erop geinstalleerd.
Na iets meer dan een uur staat Tiger installed.
En weer een uur later staat Leopard installed.
Domper: een van de Maxtorschijven (500GB) wordt niet langer herkend, [schijfhulp] geeft aan dat de schijf niet geformateeerd is... Gloeiende!! Gloeiende!!!
Ik wist het!!! Ik heb dit al eerder aan de hand gehad met externe HDD. Koppel de externe schijven te allen tijde los als je een OS (met name WIN) gaat installeren. Doe je dat niet dan zal met name Windows de schijf bij het installeren proberen te herkennen en omdat dat niet lukt, zal het product van Microsoft de index van de schijf onherstelbaar vernielen. Echt triest! Die schijf stond vol met DVD's... pak em beet een stuk of 80... die mag ik dus lekker opnieuw downloaden. (positief: heb ik weer een tijdje iets te doen...) Na wat pogingen gedaan te hebben de index van de schijf te herstellen, toch met pijn in het hart voor opnieuw formatteren gekozen.
Erg fijn is trouwens het gebruik van de [.mac] mogelijkheid om alle oude instellingen, of toch de meeste, te herstellen tot de oude waarden.
Veel van de gebackupte applicaties werken volledig na terug kopiƫren op de HDD. De enige beperking zit hem in het feit dat als er een installer was gebruikt, zoals bij VMware, je die opnieuw moet installeren. Maar zoals je weet is het aantal installer apps klein.
Na best veel moeite stond OSX er wel weer goed op.
Nu de Bootcamp assistent opnieuw uitgevoerd en nu de instructie exact opgevolgd!
De install deed ik nu dus netjes op de daarvoor aangemaakte Bootcamp partitie. Ik kwam er al snel achter dat diverse van de gebruikte installatie CD's van XP niet geschikt zijn. Heel belangrijk is namelijk dat de HDD partitie door de installCD geformateerd gaat worden. Niet alle installatieCD's geven die optie! Ik heb er een paar moeten proberen voor ik er een had. Minder grappig is trouwens dat je weldegelijk kan installeren zonder formatteren, maar het uiteindelijk een schijffout tot gevolg heeft. Let hier dus goed op!!! want het kost je veel tijd om het wiel opnieuw uit te moeten vinden!
De OSX DVD bevat de Windows drivers, dus die kan je laden binnen XP. Als dat is gedaan kan je Apple update uitvoeren. De upgrade naar 2.1 ging ook niet vanzelf. Voor een bootcamp Update naar 2.1 moet je namelijk eerst de update downloaden en dan pas uitvoeren. Ik kreeg in ieder geval een foutmelding bij het automatisch updaten. Je moet de [BClockupdatEnable] eerst runnen en pas dan de [BCUpdateXP] (in mijn geval). Moet je ook maar weten zeg!
Na alle update's een willekeurige game geprobeerd "Painkiller"... foutmelding! Dungeon Keeper 2 (niet echt veeleisend) loopt even en gaat na een menu op 'zwart'...
"Waar ben ik aan begonnen?" Gelukkiger ben ik mij er niet door gaan voelen, enne ellende komt nooit alleen!
Terug in OSX krijg ik de melding dat een van de externe schijven niet herkend wordt... NEE!!!
"Ja, Piet... die had je niet losgekoppeld!! Echt snel leer je niet, is het wel?"
Ik hoop nog even dat het dezelfde schijf is als de vorige keer, maar helaas... Het is de schijf van 500 GB die vol stond (inderdaad 'stond', want ook deze moet ik weer formatteren) met al mijn muziek en software images!
WMware kan je bootcamp parititie trouwens gebruiken! dus je stand=alone XP kan je tussendoor gewoon binnen OSX starten! SMART!
.
donderdag 5 februari 2009
Bootcamp & Reinstall OSX
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten