zondag 19 april 2009

Netwerk met Mac & PC Instellen

Het is mogelijk om je Mac in een netwerk met PC's te hangen. Daarbij is vooral van
belang dat je de naam van de werkgroep hetzelfde instelt.

Ga naar [Systeemvoorkeuren] - [Netwerk] - [Ethernet] en druk op [Geavanceerd].
Hier kan je onder [WINS] de naam van de werkgroep instellen. Geef daarnaast het IP-adres op van de computers die toegang moeten krijgen bij [WINS-servers]. Dit lijkt niet echt noodzakelijk te zijn heb ik gemerkt, maar mocht het niet meteen lukken, kan je dat altijd alsnog invullen.

Ga naar [Delen] binnen [Systeemvoorkeuren]
Vink bestandsdeling aan, en ga op die regel staan. Druk op de [+] om een folder te delen.
Je ziet nu dat er een optie is om mappen te delen en gebruikers een bepaald toegangsniveau te geven. Let erop dat als je iemand alleen leesrechten geeft, dit vaak niet voldoende is. Zet het standaard op lezen en schrijven.



Bij [Opties]
Zet een vinkje bij 'Deel bestanden en mappen via AFP' & tevens bij 'Deel bestanden en mappen via SMB'

Op je PC (Windows XP) ga je via [Start] - [Deze computer] naar [Mijn netwerklocaties] en klik op [Een netwerklocatie toevoegen]. Klik [volgende] (2x).
Blader naar de opengestelde locatie binnen het netwerk.

Onder TCP/IP bij [Netwerk] binnen het [Systeemvoorkeuren] scherm kan je op je Mac zien wat het IP-adres van je machine is, maar hoe kom je achter het IP-adres van de PC? Het lijkt erop alsof je dit alleen kan zien als je naar de Dos command prompt gaat die onder [Start] - [Uitvoeren] te bereiken is. Niet charmant, wel doeltreffend. Tik hier 'ipconfig' in, en je ziet het IP-adres van je computer.

2014 update: inmiddels OSX Maverick in gebruik, en lijkt de bovenstaande methode niet meer te werken... Oorzaak lijkt te liggen in het noodzakelijk instellen van delen onder XP. Ik heb zoveel instellingen geprobeerd, dat het me onduidelijk is wat uiteindelijk geholpen heeft. Zolang het maar werkt...!

-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4