Ik gebruik Spaces zeer vaak, en heb het eerlijk gezegd leren waarderen. Eerst had ik zoiets van, "ja... leuk hoor dat je dan meerdere desktops heb, maar wat is het werkelijke nut? Big deal, je kunt ertussen switchen, en dan?". Als je het echter een tijdje hebt gebruikt... wil je niet anders meer. En geloof me, op mijn PC wil ik regelmatig CTRL+1 te drukken om naar het bestandsbeheer te gaan. Maar ja, dat ken niet hè op een PC....
Even een korte uitleg: met Spaces kan je instellen hoeveel bureaubladen je wenst (maximaal 16). Op een standaard configuratie of binnen Windows, als je die vergelijking perse wil maken ;-), heb je slechts een desktop, waarop je al je geopende applicaties heb staan en lopen. Als dat veel verschillende geopende vensters zijn, dan moet je vensters verkleinen, of verplaatsen voor je bij de andere vensters kan komen. Als je meerdere desktops hebt, tja dan zet je de betreffende vensters simpelweg op een ander leeg bureaublad. Op zich lijkt dit een extra handeling, daar heeft Apple echter iets op gevonden: je kan voor elke applicatie aangeven in welke 'Space' deze geopend moet worden. Bij mij start de finder standaard in space 1, Apple Mail in space 2, Firefox in space 3, Windows (via VMware) in space 4... enz.
Door CRTL+# (nummer toetsen 1-9) switch je eenvoudig van space naar space. Als je meer dan 9 spaces hebt, zijn de CRTL combi opties echter niet bruikbaar, dan gebruik ik CTRL+pijltjestoesten. Ik kan mij voorstellen dat er gebruikers zijn die uitsluitend via de pijltjestoetsen tussen de spaces switchen. Ieder zijn ding!
CRTL+1 gebruik ik uiteraard het meest, immers is het bestandssysteem het hart van elke computer.
Het kan voorkomen dat je een venster bij een ander venster in beeld wil hebben, en die staan in dit voorbeeld niet in dezelfde space. Je opent eenvoudig met F8 spaces en pakt het betreffende venster in scape-x op en deponeert het in space-y.
Eenvoudiger kan het bijna niet.
-
donderdag 24 april 2008
Spaces
donderdag 17 april 2008
PDF's maken... fluitje van een cent
Een Mac is standaard voorzien van een PDF-creator, en is daarmee wederom gebruiksvriendelijker dan een PC.
Op de PC liep ik steeds tegen problemen aan als ik iets met iemand wilde delen, maar bijna zeker wist dat ze de applicatie voor het openen van het bestand niet hadden. Het maken van een PDF maakt het bestand in zo'n geval universeel, hoewel het daardoor ook meteen alleen lezen wordt. Dit kan je als nadeel zien, maar ik zie het toch liever als een voordeel. Een voordeel is het feit dat de vormgeving door een PDF gewaarborgd wordt. Zelfs onder Vista kan je nog steeds geen PDF's maken zonder een stuk software, zoals PDF-creator te moeten installeren.
Terug naar de Mac, want daar gaat deze Blog immers over. Apple heeft in OSX de mogelijkheid ingebouwd om PDF's te maken van alles wat je normaliter zou kunnen printen. Er zit zelfs een optie in om het als een JPEG of TIFF op te slaan.... Bizar!
Stel je hebt een website die uit een of meer pagina's bestaat. Je wil de informatie het liefst bewaren, en dat zou kunnen als je het uitprint. Gewoon 'bewaar als PDF' kiezen en voilà je stukje naslagwerk staat op je HDD zonder papier te verspillen. Echt super handig!
-
zondag 13 april 2008
Time Machine?
op 12 januari ben ik gestart met het backups laten maken van bepaalde onderdelen van mijn computer middels de OSX applicatie 'Time Machine'. Elke uur (als de computer aanstaat) wordt een backup gemaakt. Na een week wordt dit alles omgezet naar een week-backup. Op zich een prima methode om bestanden nooit meer echt kwijt te raken.
De folder 'Documenten' bijvoorbeeld wordt op deze manier op een zeer goede manier beveiligd tegen per ongeluk wissen van bestanden.
Ik heb mij laten vertellen dat Time Machine zeer goed in elkaar gesleuteld zou zijn, en het dus niet zomaar een backup zou maken van alles, het zou weten welke bestanden gewijzigd zijn en welke zijn toegevoegd. Er werd gesteld dat uitsluitend de veranderingen in de folder van mijn voorbeeld: 'Documenten' in de backup zouden komen. Deze stelling leek mij best logisch, immers de andere bestanden werden al eerder gebackupt. Als ik de backupfolders echter bekijk, dan staat daar toch echt alles van de genoemde folder in... en als die bestanden groot zijn, vreet dit HDD-ruimte!
Anyway... ik vond Time Machine een goede functionaliteit hebben, en ik zeg 'vond', want inmiddels ben ik erachter dat ik er helemaal nooit gebruik van heb gemaakt! Niet een keer in drie maanden tijd!
Het zal wel zo zijn dat ik netjes werk, en de boel goed weet te organiseren, een andere verklaring heb ik niet voor het simpele feit dat ik niets kwijt ben geraakt in al die tijd. Ondertussen heb ik wel iets van 40 gigabyte aan bakupmateriaal op een schijf staan. Verspilling van HDD-ruimte dunkt mij.
Ik ga die ruimte maar voor andere data gebruiken.
Time Machine is een zeer goede Mac applicatie die de meer chaotische computergebruikers te hulp kan schieten.
Ben je net zo geordend als mij, laat de applicatie dan gerust links liggen.
-
zaterdag 5 april 2008
Selecteren Van Tekst
Klein topic, maar wel noemenswaardig, is het dubbelklikken op een woord (of karakterreeks) binnen een tekst, of dat nu een tekstverwerker is of een webbrowser. Wat verwacht je, en wat gebeurt er in werkelijkheid.
Dubbelklik op een woord binnen een tekst in de Windows omgeving, en het woord + een spatie erachter wordt geselecteerd. Klik op een woord op een Mac, en slechts het woord in kwestie wordt geselecteerd.
Ik hou ervan om woorden te onderstrepen, en dan is het nogal raar dat Windows ook de spatie denkt te moeten onderstrepen. Bedoel, waarom zou ik dat willen? Waarom is het volgens MS logischer om een spatie achter het woord mee te selecteren? Ik vind het raar. En al mocht je denken dat het alleen in Windows gebeurt... fout! ook in de Mac versie van MS Office wordt standaard de achterliggende spatie meegeselecteerd.
Maar goed mijn Mac doet het in zijn eigen applicaties gelukkig zoals je zou mogen verwachten. Ook in NeoOffice trouwens dus... wie zou nog met MS Office willen werken?!
-
woensdag 2 april 2008
Gemis: Delete Functie
Op de Mac is het (bij mijn weten) onmogelijk om via de delete toets een bestand te wissen, of naar de prullenbak te verwijzen.
De delete toets heeft slechts een functie binnen tekstvelden, en dat is voor ex-Windowsgebruikers best verwarrend!
Sowieso is, of moet ik inmiddels zeggen 'was', het gebruik van de prullenbak voor mij persoonlijk een vreemde situatie. Ik was gewend om negen van de tien bestanden direct naar het land der nietigheid te verwijzen, dmv SHIFT-DELETE.
Met deze toetsen-combi wordt het bestand niet in de prullenbak gedeponeerd, maar laten we zeggen gecremeerd, zodat via de normale weg het bestand niet meer terug te halen is. Ik geef toe dat ik door driftig gebruik van deze combi, in de Windows omgeving wel een of meer bestanden ongewild heb verwijderd... bijvoorbeeld als ik dacht in een andere folder te staan, en de kopie dacht te kunnen verwijderen... ik verwijderde dus het origineel... niet handig, ik weet het.
De Mac laat alleen toe dat je bestanden in de prullenbak gooit. Dat is trouwens niet echt moeilijk, omdat deze bak altijd aan het eind in de Dock staat. Dat verwijderen kan door het bestand op te pakken en het in de bak te laten vallen, of door middel van een rechtsklik 'verplaats naar prullenbak'.
Sinds kort ben ik er achter gekomen dat ik in 'finder' de knoppenbalk aan kan passen en daar een delete knop toe kan voegen. Met deze ontdekking ben ik zeer blij, met dank aan Youtube gebruiker 'Dragonpme' voor de tip. Nu hoef ik slechts een of meer bestanden te selecteren en op het verwijder icoon te klikken en ze zijn naar de prullenbak verwezen.
Voor je een bestand echt kwijt kan raken moet je de prullenbak 'legen'. Ook geen moeilijke taak, maar voor bestanden die je eigenlijk het liefst meteen kwijt was, een overbodige, toch?
Om toch weer een positief element te noemen: de Mac kent een optie om de prullenbak 'veilig' te legen. Dit houdt in dat het zelfs met speciale software niet meer mogelijk is om het bestand terug te halen! Het fysieke bestand op schijf wordt dan overschreven met betekenisloze gegevens.
Ik heb mijn research trouwens niet echt goed gedaan... want de help functie van de 'finder' geeft bij zoekwoord "verwijder" aan dat er weldegelijk een toetsen-combi voor verwijderen van bestanden is... CMD-BACKSPACE.
En om de afvalbak te legen: CMD-SHIFT-BACKSPACE. CMD-E zou ook nog iets moeten doen met verwijderen, maar wat ik ook probeer, die blijft bij mij 'grijs': niet te selecteren. Als ik achter de functie kom, laat ik het jullie weten.
Hoe dan ook, het direct verwijderen, zonder gebruik van de prullenmand te maken, is in de Mac omgeving een onmogelijkheid. Als ik het mis heb, hoor ik het graag.
-