zondag 28 september 2008

Scrollfunctie: Automatische Mouseover Venster Selectie

De titel is ontoereikend om het scroll effect te omschrijven.
Sinds ik met de Mac werk valt het mij op dat je binnen vensters kan scrollen die niet geselecteerd zijn. In Windows was ik gewend dat je eerst een venster actief moest maken voor je erin kon scrollen. Als je in OSX met de muisaanwijzer boven venster x staat en aan het scroll wieltje draait, scroll je in dat venster, dus ook als deze niet actief is. Zelfs als dat venster zich gedeeltelijk achter een ander venster zit, zie je dat dat venster wordt bestuurd en niet het actieve.

Erg handig, en zeker weer een bewijs dat men bij Apple heeft nagedacht over wat de gebruiker wil cq verwacht. De muisaanwijzer bepaalt dus waar gescrolld zal worden. Alle andere functies blijven uiteraard aan het actieve venster hangen.

Dit is typisch zo'n functie die je alleen maar kan missen... bedoel; als je het hebt valt het bijzondere ervan je niet eens op.
Als ik vervolgens op een PC moet werken probeer ik vaak te scrollen middels deze methode, en kom er steeds weer opnieuw achter dat het niet gaat.

In XP & Vista is het zelfs zo erg dat als je met je muisaanwijzer van het actieve Internet Explorer venster afgaat, het scrollen helemaal niet meer gaat... je moet dus echt op het venster staan met je muis anders werkt het niet. Stel je hebt Verkenner actief, en daarnaast IE, als je naar de muisaanwijzer kijkt, zie je toch echt dat hij in het niet actieve IE-venster dingen doet, bijv. als je boven een internetlink hangt, dan zie je de muisaanwijzer van vorm veranderen en onder in beeld komt de URL.
Logisch… !

-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4