zaterdag 10 oktober 2009

Indexeren Harddisk - Spotlight

OSX Leopard beschikt over een methode van in kaart brengen van wát er precies op je hardeschijf (HDD) staat. De schijf wordt bij elke wijziging die je aanbrengt, geïndexeerd.


Deze indexering is het hart van 'Spotlight', en zorgt ervoor dat je bestanden erg snel op schijf gevonden hebt. Druk op CMD+spatiebalk en type hetgeen je zoekt in. Spotlight vindt in een fractie van een seconde de bestanden waarin die tekst voor komt, met elke letter die je intikt wordt het filter verfijnd.


NB Zelfs als je weet waar het bestand op schijf staat, is het vaak makkelijker om het bestand op deze manier te vinden en vervolgens te openen door erop te klikken. 


Tip: als je weet hoe een bepaald liedje heet is het vinden ervan via spotlight en vandaar laten afspelen, supersimpel! (moet je het nummer wel op de schijf hebben staan natuurlijk….hahahahaha)


de indexering beperkt zich trouwens niet tot bestandsnamen! het zoekt ook automatisch in de bestanden naar de opgegeven sleutelwoorden, en zelfs mailberichten worden bij de treffers getoond.





Als ik zoek op 'blog' komt meteen de folder met mijn blog-entry files als meest relevante treffer in beeld, en eronder kan je de overige treffers zien. Opvallend is de treffer in een PDF. Het blijkt dat in die 'readable' PDF een verwijzing staat naar een blog-site…


De optie [toon alles] is vooral handig als je wat dieper wilt zoeken. De resultaten worden in Finder getoond, waardoor je alle mogelijke sorteeropties hebt die je van Finder gewend bent.



Op mijn werk hebben we nog steeds XP als OS, wat betekent dat het zoeken door dat 'lieve' hondje gebeurt… PC gebruikers zullen het herkennen als een bijzonden inefficiënt zoekgereedschap, dat vele minuten in beslag neemt, en dan vaak nog eens stelt niets gevonden te hebben… Grrrr Een vaak gehoorde uitspraak op mijn werk is; "had ik nu maar een Mac" *zucht*
Hopelijk zal Windows 7 een indexering toepassen zoals Apple dat doet, zodat mijn leven op het werk een stuk leefbaarder wordt.


Anyway…


Indexering heeft ook zijn nadelen, zoals ik als Vista gebruiker van het eerste uur pijnlijk heb ondervonden; elke keer als de PC gestart werd, was de HDD zeer onrustig, en omdat het een PC is; vooral hoorbaar! 5 minuten lang…


Terug naar OSX…
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een externe HDD en die wordt bij het indexeren niet met rust gelaten. Het indexeren van een externe schijf vind ik niet wenselijk, tenzij deze altijd aangesloten is. Als je de schijf aanzet hoor je dan ook meteen het indexeerproces starten. Om dit te voorkomen kan je de externe HDD uitsluiten:


Ga naar in Systeemvoorkeuren naar het Spotlight onderdeel.
Kies het tabblad [Privacy] en voeg middels de [+] knop de externe schijf toe. Op deze plek kan je ook andere locaties door de indexering over laten slaan, bijvoorbeeld folders met gevoelige informatie.
In het Zoekresultaten tabblad kan je trouwens bepaalde resultaten uitsluiten en de volgorde binnen het Spotlight venster bepalen.


-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4