zaterdag 6 november 2010

Windows Applicaties Draaien Binnen OSX

Een tijdje terug kwam ik via via de applicatie 'Wine' tegen.
Een ietwat vreemde naam zo op het eerste gezicht, maar als je weet wat het doet is het zo gek nog niet! Misschien moet je het zien als 'oude wijn in nieuwe zakken'...

Wat het doet?
Het maakt het mogelijk om applicaties die voor Windows bedoeld zijn, zonder Windows inatallatie te laten draaien op je Intel-Mac! Het gedraagt zich na het installeren als een gemuteerde Mac-app!

'Wine' is Open Source en 'free software'. Proberen dus deze gratis app!
Nu heeft Open Source bij veel mensen een bijsmaak op het vlak van 'moeilijk', en daar hebben ze dan ook wel voor een groot deel gelijk in. Veel dingen moet je vaak uitzoeken! Instellingen waarvan je denkt "Huh?" Maar ja, dat is voor een hobby-gebruiker wel zo leuk denk ik.

De download is 'appeltje-eitje' zou je zeggen... echter de site http://www.winehq.org/ vermeld dat Wine voor de Mac niet officieel ondersteund wordt; beetje vreemd! Maar goed, zolang je maar links hebt waar je wél moet wezen, kan ik me er niet druk om maken! Er wordt op de Wine-site aangeraden om XQuartz (de X11 server van OSX) te installeren die je volgens hen op de Apple site kan vinden. Dit heb ik nog niet gedaan, en het blijkt ook niet noodzakelijk voor de eerste stappen.


Download de laatste versie van 'WineBottler' op http://winebottler.kronenberg.org. 

Installeer WineBottler zoals je gewoon bent applicaties op de Mac te installeren: Dubbelklik op het gedownloade bestand en sleep 'Wine' en 'WineBottler' naar de applicatie-folder.

Open de 'Wine' app vanuit de applicatie-folder en ga akkoord met de voorwaarden. In de menubalk verschijnt een wijnglas ten teken dat de app is gestart. Hier hoef je verder niets mee, maar je kan er wel mee freubelen.

Je moet nu een prefix gaan maken voor de Windows app. Dubbelklik op de setup-file met .exe als extensie. Je ziet als het goed is dat het een 'WineBottler' icoon heeft gekregen. Kies in het getoonde venster de tweede optie: "convert to simple OSX app..." en [GO]. Je krijgt een prefix scherm getoond waarbij je nogal wat opties blijkt te hebben. In eerste instantie laat je alles leeg en druk je op [Install], mocht de prefix niet werken kan je later het een en ander proberen.


Je zal zien dat de Windows installatie gaat lopen en je volgt de stappen die je normaliter zou doen bij een installatie onder Windows. Kies niet de [run] optie als je die krijgt, want dat onderbreekt het aanmaken van de 'prefix'. 
Op de gekozen lokatie heb je nu een icoon met daarin de geïnstalleerde applicatie gebouwd. Dubbelklikken en als het goed is start de app. Zo niet dan zal er gesleuteld moeten worden. 


Onder het motto "er zijn meer wegen die naar Rome leiden" check ook 'PlayOnMac' eens! Die methode werkt mogelijk nog makkelijker.

-

woensdag 8 september 2010

Beveiliging Binnen Mappen Opheffen

Mijn muziek folder bevat heel wat bestanden in diverse folders. Sommige folders bevatten beveiligde bestanden omdat ik ze ooit vanaf een backup CD naar HDD heb gekopieerd. Als je de bestanden met een kleurtje wil markeren of een album illustratie toe wil voegen, zal die beveiliging eraf gehaald moeten worden. Tot nu toe deed ik dat handmatig, maar kon me niet voorstellen dat dit niet beter en efficiënter zou kunnen. 


Volgens mij heb ik het gevonden: Kies [toon info] van de hoofdfolder, in mijn geval is dat [Muziek]. Je zal waarschijnlijk een gesloten slotje onderaan hebben staan. (Dat is eigenlijk altijd zo...) gek genoeg moet je die unlocken. Je geeft het systeem password op en voor je het venster sluit, klik je op het tandrad icoon linksonder. Kies 'pas toe op ingesloten onderdelen'. De Mac zal nu de hele map resetten qua beveiliging. Als het goed is heb je nu geen beveiligde folders en bestanden meer in de map!

Je moet er maar net achterkomen...!


Hetzelfde kan je doen voor de bevoegdheden binnen de map. Soms is er 'alleen lezen' in sommige mappen. Ook hier zal je de hoofdmap aan moeten passen en moeten kiezen voor het toepassen op ingesloten onderdelen.



-

dinsdag 24 augustus 2010

Een Woordenboek Toevoegen

OSX is standaard met aardig wat woordenboeken uitgerust, die je bijvoorbeeld in [teksteditor] kan gebruiken. Nu ik in Noorwegen woon en wel eens een stukje in het Norsk moet schrijven, zou het wel fijn zijn als ook die taal erbij zou zitten. Helaas niet, wel andere Scandinavische talen, maar daar heb ik niet veel aan....

Op internet kwam ik een 'opensource' woordenboek applicatie tegen die ogenschijnlijk het probleem op zou lossen. 'CocoAspell' is de naam van de app.
De laatste versie gedownload en geïnstalleerd.


De [read me] gaf een URL voor de woordenboeken, waarbij de Noorse in de map NB (Norsk Bokmål) te vinden zou zijn. Deze simpel vanaf de FTP server naar het bureaublad gesleept. Ik pakte het bestand uit met mijn standaard unzipper voor TAR-BZ-bestanden: 'Zipeg'.


Volgens de handleiding zou ik vervolgens naar de 'Library' moeten gaan. Ik stink er toch steeds weer in dat ik deze folder open in de [Locaties] opsomming ipv dat ik deze bij [Apparaten] op de harddisk zoek. Om het makkelijk te maken heet deze folder 'Bibliotheek' ipv 'Library'... Ga naar [application support]-[cocoAspell] en sleep de nieuwe woordenboekfolder compleet hierheen.  


Open [Systeemvoorkeuren] en je ziet dat bij 'Overige' [Spelling] is toegevoegd. Vink je nieuwe taal aan en sluit het venster. 

Ga vervolgens naar [Systeemvoorkeuren]-[Taal en tekst] en kies bij 'spelling' je nieuwe woordenboekbestand.


Voor ik het woordenboek aan de praat kreeg moest ik eerst opnieuw inloggen. 
In [Teksteditor] kon ik nu bij [Spelling en grammatica] voor het nieuwe 'Aspell' woordenboek kiezen. 

Wil je hierna weer Nederlands checken, kies je die weer als hoofdtaal in het spellingsvenster.

Supert!

-

zondag 9 mei 2010

Kort Muis Snoertje

Zo lang als het duurde was ik best tevreden met het korte snoertje van de Mighty mouse. Met het inpluggen in het keyboard lag er zodoende geen overbodige kabel   op het bureau. Sinds ik de Magic mouse heb, wilde ik de oude muis voor de MacBook gebruiken. Zonder verlengsnoertje gaat dat dus mooi niet lukken.


Bij het maken van de MacBook heeft men vergeten dat dit snoertje zo kort was, of deze notebook is uitsluitend voor linkshandigen bedoeld? Ik zou verwachten dat de nieuwste MacBooks wel een USB-poort aan de rechter kant zou hebben. Helaas... en jammer, want een verlengsnoertje ziet er eigenlijk niet uit!

Hetzelfde probleem heb je trouwens als je een draadloos keyboard hebt, en een bekabelde Mighty mouse wil gebruiken.

-

Apple Stickers

Je krijgt ze bij elke Mac die je koopt, en ook bij elke OS-upgrade... stickers met het Apple logo. Maar waar plak je in godsnaam die dingen?


Leuk, om collega's ermee te pesten?



Afgelopen week zag ik er een op een autoruit geplakt zitten. Je kunt hem ook op de lak van je auto plakken als de auto niet wit is... 


Aha! Dus daar zijn ze voor... "to make a statement"

-

woensdag 21 april 2010

Herstellen van Verbinding Externe Schijf

Wat heb ik het in het verleden onhandig opgelost zeg!

Je kent het vast wel, je hebt een extern volume aan je Mac gekoppeld.
(Dat kan bijvoorbeeld een USB-stick of een externe HDD zijn)
Je drukte per abuis op het uitwerp icoon en daarmee werd de verbinding verbroken.
Ik loste dag tot vandaag op door de USB kabel eruit te trekken, of de stroomtoevoer te stoppen, en daarna weer inpluggen... Bij een USB-stick is het iets makkelijker: verwijderen en weer inpluggen.

Het werkte wel, maar ik kon mij niet voorstellen dat dit de enige manier zou zijn.
Dat klopt gedeeltelijk! Voor de USB-stick zal ik het unpluggen-inpluggen moeten blijven gebruiken. 


Voor de externe schijf echter is er een betere oplossing: ga naar de app. [schijfhulp] en je ziet dat de schijf nog aanwezig is maar inactief (=grijs). Ga op de te herstellen HDD partitie staan en druk op [Activeer].

De schijf staat weer netjes in Finder.

-

vrijdag 26 maart 2010

Google Ads

Je ziet ze echt overal, die reclame uitingen die door Google worden geregeld 'Ads by Google'.
Zoals je kan zien heb ik ook die dingen op mijn Blog staan.


Als je denkt dat je daar veel wijzer van wordt, dan heb je het mis. Het vertonen van de reclame levert bij mijn weten weinig tot niets op.
Wanneer het echter wél gaat scoren is als de bezoeker op zo'n link klikt.
In een onlangs gedaan onderzoekje heb ik gezien dat dit per klik 50 eurocent op mijn saldo bijschrijft.

Aan het tegengaan van fraude is gedacht. Uiteraard is niet alles uit te sluiten, maar als ik zelf op een link binnen mijn Blog klik, dan wordt deze wel geregistreerd, maar staat er geen vergoeding tegenover. Hoe Google kan zien dat ik de eigenaar ben, weet ik niet precies, maar het zou iets te maken kunnen hebben met het IP-adres van de computer of mijn ISP.

Sinds ik weet dat de eigenaar een bedrag ontvangt als ik op een link klik, ben ik dat ook gaan doen als blijk van waardering.
Zo bezoek ik dagelijks een Blog met nieuws over Noorwegen [http://www.newsinenglish.no/] en daarop staat een link om te doneren, het is namelijk vrijwilligerswerk. In plaats daarvan klik ik dan af en toe op een 'Google Ad'.

NB Google ontvangt een percentage van de opbrengsten van die reclame. Hoeveel dat is weet ik niet, maar het is vast meer dan 50 cent. En ik gun het ze! Google heeft de wereld heel veel gegeven, en ik geef er graag iets voor terug!

Mooi toch?

woensdag 17 maart 2010

Windows Seven Upgrade

Een tijd geleden heb ik mij voorgenomen om niet langer OS-en te vergelijken. Nu ik Windows 7 op mijn notebook PC heb gezet begint die neiging toch weer een beetje te kriebelen...

Vooruit maar dan! Al was het alleen maar omdat 'Seven' een recent OS is en te vergelijken zou moeten zijn met  'Snow Leopard'.

Vooropgesteld; Seven is de beste Windows tot nu toe, geen verrassing! Het is de OS die Vista had moeten zijn!

De 'feel' van Seven is prettig en gebruiksvriendelijk voor een product van MicroSoft.
Men heeft er goed aan gedaan op veel vlakken naar de concurrent te kijken en dingen over te nemen. Als ik eerlijk moet zijn, halen die kopieën het toch niet bij het origineel. Leopard is definitief winnaar in mijn ogen.

Zoals gezegd zijn er veel pluspunten aan Seven, maar ik richt mij nu even op de dingen die mij tegenvallen. 

-  PDF wordt niet standaard ondersteund in Seven!!! OSX herkent dit format al jaren zonder externe software!


- het eigen format DOCX wordt niet herkend! je zal een viewer moeten installeren. Ook hier weer is OSX beter omdat dit eenvoudig in tekstedit gelezen kan worden.
- Seven geeft standaard de extensie van een document niet weer (kan je wel instellen), men kiest ervoor om het icoontje er anders uit te laten zien...


- 'Knipsel' is een slap aftreksel van hoe OSX delen van het scherm in een afbeelding op kan slaan.
- Vergrootglas; hetzelfde verhaal, kan niet eens in de schaduw staan van de CRTL+scroll zoomfunctie van OSX.
- Erg raar dat de folder 'Program Files' standaard 'verboden' gebied geworden is. Waarschijnlijk is deze aanpassing veroorzaakt door domme users die op de mac-manier programma's verwijderde en dus in problemen kwamen. Best grappig dus, maar ook betuttelend. 

Daarnaast zijn er genoeg punten waarvan ik denk dat het beter had gekund.
Het belangrijkste vind ik dat Seven mij niet meer zo vaak doet zuchten als er weer iets niet gaat zoals je als gebruiker zou verwachten. 


In de eerste week wel al een crash gehad na een stukje software gestart te hebben die niet compatible was met Seven. De crash was zo ernstig dat 'taakbeheer' niet meer reageerde. Kwalijk in mijn ogen, voor een OS om zo in het hart vast te lopen!




-

dinsdag 23 februari 2010

Instellen Eindtijd Tracks in iTunes

Je kent het wel, die CD's waar bij het laatste nummer van het album een 'verrassing' zit na vaak vele minuten van stilte... hoe noemen ze dat ook weer? Hidden track?


Als ik naar een muziek shuffle luister zijn die stiltes knap irritant.
In iTunes kan je daar gemakkelijk een stokje voor steken.

ga naar de track info (CMD+i) en bij het [Optie] tabblad geef je de eindtijd aan. Vanaf dat moment zal het nummer niet langer tot het einde uitlopen. Het bestand op schijf zal trouwens niet aangepast worden, dus als je wil kan je het origineel nog steeds terugroepen door de eindtijd weer naar de volle lengte te zetten.


In het voorbeeld is men zelfs zo creatief, dat er in het geheel geen hidden track is, je krijgt bijna zeven minuten stilte voorgeschoteld. Origineel hoor, daar koop ik toch niets voor Kamelot!? 

In het geval er weldegelijk een hidden track is, en je wil die in de shuffle mee laten komen, dan kan je van de track een kopie op schijf maken en die toevoegen. Geeft die dan vervolgens een begintijd mee. De stilte heb je zodoende weggehaald, en er gaat niets binnen het origineel verloren.

Handige optie!

-

maandag 15 februari 2010

Taal Van Systeem Veranderen

Ik heb mij ooit laten vertellen dat een Mac eenvoudig van taal te wisselen is.
Er werd dan bijvoorbeeld gesteld dat er een buitenlandse collega of vriend op de computer zou kunnen werken zonder eerst 'mijn' taal te moeten leren. Klinkt logisch, en het zou tevens mogelijk zijn?!
Dat heb ik dan toch maar eens geprobeerd. 

In systeemvoorkeuren ga je naar [Taal en Tekst] en sleep de gewenste taal naar boven. in mijn geval dus 'Norsk Bokmål'.
Je logt jezelf uit, en weer in... et voilà.
Terugzetten gaat uiteraard net zo makkelijk en snel: het opstarten in de 'nieuwe' taal gaat de eerste keer iets langzamer, maar niet eens noemenswaardig.


Over een paar maanden ga ik verhuizen naar Noorwegen, en zal ik met op Noors ingestelde computers te maken gaan krijgen. 
Het ligt voor de hand dat ik mijn Mac dan ook van mijn nieuwe taal zal voorzien.

Alternatief voor verwisselen van taal is op de Mac een gebruiker aanmaken die de bepaalde taal ingesteld heeft staan.


"Dat kan in Windows ook hoor!" hoor ik iemand zeggen.
Ik wil dat best geloven, maar ik verwacht niet dat het instellen zo simpel zal zijn, daarvoor ken ik Windows te goed!

NB ik heb op mijn NoteBook XP staan, dus mogelijk is Seven op dat vlak verbeterd.

Even proberen dus: ik volg de instructie vanaf de site van Micro$oft maar ondanks dat, heb ik na een herstart nog steeds Nederlandse taal in menu's, met andere woorden ik zie nergens iets in het Noors staan!
Maar even terug naar het Configuratiescherm. Mijn fout; ik had de taal wel toegevoegd, maar niet gekozen als hoofdtaal.
Na een herstart: weer geen Noors!

Wat wil Micro$oft zeggen met deze 'Set up Windows XP for multiple languages' optie? Dat ik nu in het Noors tekst kan typen? Dat kon ik al lijkt mij. Wordt er dan bedoeld dat de ingevoerde tekst nu op spelling gecontroleerd wordt? Uh... Windows en spellingscontrole? Dat zit er niet standaard in, dus dat kan ook de bedoeling niet zijn. Oh... ik denk het te snappen. Als ik WORD gebruik dan zal daarin de spelling op Noors staan. Juist... het lijkt mij dat men iets totaal anders suggereert met taal veranderen!
Een testje geeft aan dat ook de gedachte over de taal in WORD onjuist is... Ik geeft het op!
Windows maakt mensen gefrustreerd!

Nog een andere sneer naar Windows? Ach waarom niet?!
Bij mijn weten ben je verplicht een nationale of internationale (Engels) versie van Windows aan te schaffen. Met andere woorden; bij het installeren heb je geen keuze uit een hoeveelheid verschillende talen. Deze versies zijn onderling niet compatible. Heb je een GB-Windows, dan is het niet mogelijk om een NL-upgrade uit te voeren... belachelijk!


Op mijn werk heb ik gezien dat men een Engelstalig systeem naar Nederlands kon zetten. Hoe men dat precies deed? Geen idee! Je zal dan een multi-language tool moeten installeren dacht ik, maar mij lukt het niet zoals je kunt zien! DRAMA!



Wellicht wel grappig om te vertellen: toen ik OSX Leopard kocht, was ik een beetje verward omdat er maar één versie te koop was. Alles op het doosje stond in het Nederlands, niets wees op andere talen. Ik was zo gewend aan de verschillende taalversies die Microsoft uitbracht, dat ik best moeite had om te geloven dat men bij Apple alle software Multilanguaal levert. Alle verschillende talen op een DVD!  
-

vrijdag 12 februari 2010

De Magic Mouse

Ik heb het een tijdje uit weten te stellen, maar nu heb ik hem toch eindelijk gekocht; de Magic Mouse van Apple.
Toen hij net uitkwam ben ik naar de lokale Apple-Store gegaan om eens te kijken wat voor muis het precies was. Ik had al wat recensies op internet gelezen, en die waren niet allemaal even enthousiast. Dat hoeft ook niet, iedereen is immers verschillend en heeft verschillende wensen! Die kritische woorden hebben er echter wel voor gezorgd dat ik niet meteen overtuigd was. Kopen kon ook later wel.

De muis zou ergonomisch een ramp zijn, en je zou er niet zo 1,2,3 aan kunnen wennen. 
In de winkel vond ik het allemaal wel meevallen. Het lijkt mij logisch dat je moet wennen aan iets wat zo verschilt van hetgeen je hiervoor gebruikte.

Ik heb de verpakking verwijderd, en de muis uit het doosje gehaald. Eerste indruk is dat hij vrij zwaar aanvoelt, wat trouwens geen nadeel hoeft te zijn voor een muis, hij ligt dan namelijk wat steviger op het bureaublad. Het gewicht komt voornamelijk door de twee penlights die reeds geïnstalleerd blijken te zijn.


Via [Systeemvoorkeuren] naar [Bluetooth], gebruik de [Configureer nieuw apparaat] om de muis te vinden en voeg hem daarna toe. Bij mij was het nodig dat ik de muis uit en weer aan zette, want hij herkende hem niet meteen.

Klik op [Toon alles] en ga naar de [Muis]. Het meeste staat al goed ingesteld, alleen heb ik er het rechts-klikken aan toegevoegd.
Fraai element is dat in dit scherm een video presentatie speelt die de verschillende mogelijkheden van de muis laat zien, hierbij is de locatie van de mousepointer bepalend! Laat deze boven bijv. de regel [Scherm zoomen] hangen en het filmpje speelt zich af.
Onder in beeld staat ook de batterij indicator, zodat je weet wanneer je deze mogelijk moet vervangen.

Eerste indrukken:

De muis ligt stevig op het bureau en laat zich makkelijk verplaatsten. In tegenstelling tot de Mighty Mouse, ligt de handpalm niet langer op de muis, maar steunt op de duim, pink en ringvinger. Of dat vervelend is? Ik kan met een gerust hart de vergelijking met de handen die aan het typen zijn maken. die steunen slechts op de polsen, en hangen dus feitelijk constant in de lucht boven het toetsenbord. Lijkt mij dus geen probleem, en de muishand heeft genoeg steun zo links en rechts. Deze steun (duim, pink & ringvinger) zorgen ook voor de besturing, door de muis in te klemmen. Komt vrij natuurlijk over. 
Mogelijk zal je van het idee af moeten raken dat je de muis onder de palm van je hand wil voelen, als je dat namelijk doet, zal je het touch gedeelte van de muis minder effectief kunnen gebruiken. De muis moet dus vrij ver vooruit liggen; laat de duim ongeveer tot halverwege de zijkant komen. 

Scrollen met deze muis is een genot! Je hoeft niet langer te zoeken naar het scrollballetje, en elke plek op het touchgedeelte is te gebruiken. Ik merk dat ik nu ineens ook de middelvinger gebruik om te scrollen, terwijl dat eerder alleen de wijsvinger was.
Het doorlopen van het scrollen zoals we dat van de mobiele Apple producten kennen, is een prettig effect. Een stevige beweging resulteert in een aantal pagina's scroll beweging. Dat snelle doorlopen stopt direct als je met een vinger aantikt. Een kleine of langzame beweging geeft een kleiner bereik. 

Klikken (rechts of links) is wel grappig, want de positie van de drukkende vinger bepaalt of het links of rechts is. Als je in het midden klikt, dan is het een L-klik, om een R-klik te krijgen moet je precies over het midden klikken (uiteraard met uitloop tot aan de rand!). Zeer effectief! De 'klik' is trouwens gelijk aan die van de Mighty Mouse, maw. de hele bovenkant klikt op het ondergedeelte. Ik had de gedachte dat het klikken een touch gevoelig iets zou zijn. Mogelijk zal men dat in de toekomst wel gaan doen. 
In mijn optiek heeft een rustende vinger een andere 'aanslag' dan een indrukkende vinger. Zo zal men eenvoudig het commando kunnen bepalen, denk ik.


Zijwaarts scrollen: je zal het mogelijk niet zo vaak gebruiken, maar het gaat met net zoveel gemak als het verticaal scrollen. Ook daar zie je het doorloop effect terugkomen. Cool! De kans zit erin dat ik de [Coverflow] weergave in de verschillende app's hierdoor meer en meer zal gaan gebruiken! Het zijwaarts scrollen gaat trouwens met een vinger, op sommige filmpjes lijkt het of het met twee vingers moet.

Deze muis is echt helemaal TOP!
Mogelijk komt er in de nabije toekomst ook nog de inzoom mogelijkheid met twee vingers die we van de mobiele apparaten kennen, bij. Of dat erg functioneel zal zijn weet ik niet, want daarvoor moet je waarschijnlijk de muis loslaten. 

De Mighty Mouse had twee extra muisknoppen, waarmee ik Spaces en Exposé kon bedienen, met de Magic lijkt dat niet meer mogelijk, en heb ik F16 & F19 ingesteld om deze functie over te nemen. Hopelijk dat een update ons weer een knop terug kan geven. Ik vrees echter dat dit niet gaat lukken.

Als je net als ik Bootcamp met Windows (XP) hebt, dan kan je de Magic ook daarbij gebruiken. Na de inmiddels beschikbare muis drivers geïnstalleerd te hebben en via de Bluetooth in Configuratiescherm de verbinding te hebben gemaakt, werkt de muis. De extra functies (doorloop en horizontaal scrollen) werken niet, en bij mij bleef de pointer af en toe irritant hangen. In mijn optiek kan je beter een andere muis inpluggen als je met Windows gaat werken. Dat doe ik sowieso, want voor Gamen heb ik liever een Microsoft muis...

Pro's:
- Geen mechanisch scrollmechaniek
- Fijne bediening
- Eenvoudige installatie, en herkenning
- Drivers incl. instructiefilmpjes staan reeds op OSX
- Het scrollen is geluidloos

Con's:
- Geen Secundaire muisknoppen meer 
- Onder Bootcamp Windows niet erg goed te gebruiken

Dááááááág scrollballetje....hahahahahha

-





100220
Update na een week gebruikt te hebben: Ergonomische problemen heb ik echt niet opgemerkt! Op een bepaald moment moest ik (nou ja moest...) even iets met de notebook PC doen en schoot spontaan in de lach toen ik in mijn handpalm iets ronds voelde....hahahaha. En even later probeerde ik met die PC muis te scrollen door een veegbeweging. Hoe snel kan je ergens aan gewend raken zeg!!! Ik kom er nu ook achter dat het scrollen met een wieltje erg vertragend werkt ten opzichte van de magic mouse methode. 
Bij het inzoomen van bijvoorbeeld Google Maps, gaat het door de standaard scroll-snelheid niet echt super, zeker niet als je handen iets zweterig zijn. Je zoomt hierdoor steeds veel te ver in of uit. Dit is eenvoudig op te lossen door de scroll-snelheid op het minimum te zetten! Dat maakt dat de muis hetzelfde reageert als je vroeger gewend was. Zelf ben ik gesteld geraakt op het snelle scrollen in andere app's, zodat ik een gulden middenweg kies; een of twee streepjes vanaf links. 


Met een VMware installatie van Windows XP is de muis trouwens prima te gebruiken (zonder de speciale functies, maar dat had ik ook niet verwacht).

-


100316
Update.
De batterijen zijn inmiddels leeg. Ik vraag me af of elke maand twee penlights wel zo energie-zuinig is...


-


100416
Update
Het gevoelig reageren als je op landkaarten zit te snuffelen is reuze irritant! Om de haverklap zoomt het scherm uit naar 'land' niveau... grrrrr
Ik ben bijna genoodzaakt om dan van muis te wisselen als ik met kaarten bezig ga!


-

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4