dinsdag 23 februari 2010
Instellen Eindtijd Tracks in iTunes
Je kent het wel, die CD's waar bij het laatste nummer van het album een 'verrassing' zit na vaak vele minuten van stilte... hoe noemen ze dat ook weer? Hidden track?
Als ik naar een muziek shuffle luister zijn die stiltes knap irritant.
In iTunes kan je daar gemakkelijk een stokje voor steken.
ga naar de track info (CMD+i) en bij het [Optie] tabblad geef je de eindtijd aan. Vanaf dat moment zal het nummer niet langer tot het einde uitlopen. Het bestand op schijf zal trouwens niet aangepast worden, dus als je wil kan je het origineel nog steeds terugroepen door de eindtijd weer naar de volle lengte te zetten.
In het voorbeeld is men zelfs zo creatief, dat er in het geheel geen hidden track is, je krijgt bijna zeven minuten stilte voorgeschoteld. Origineel hoor, daar koop ik toch niets voor Kamelot!?
In het geval er weldegelijk een hidden track is, en je wil die in de shuffle mee laten komen, dan kan je van de track een kopie op schijf maken en die toevoegen. Geeft die dan vervolgens een begintijd mee. De stilte heb je zodoende weggehaald, en er gaat niets binnen het origineel verloren.
Handige optie!
-
Labels:
Apple mac,
Eindtijd,
hidden track,
iTunes,
stilte
maandag 15 februari 2010
Taal Van Systeem Veranderen
Ik heb mij ooit laten vertellen dat een Mac eenvoudig van taal te wisselen is.
Er werd dan bijvoorbeeld gesteld dat er een buitenlandse collega of vriend op de computer zou kunnen werken zonder eerst 'mijn' taal te moeten leren. Klinkt logisch, en het zou tevens mogelijk zijn?!
Dat heb ik dan toch maar eens geprobeerd.
In systeemvoorkeuren ga je naar [Taal en Tekst] en sleep de gewenste taal naar boven. in mijn geval dus 'Norsk Bokmål'.
Je logt jezelf uit, en weer in... et voilà.
Terugzetten gaat uiteraard net zo makkelijk en snel: het opstarten in de 'nieuwe' taal gaat de eerste keer iets langzamer, maar niet eens noemenswaardig.
Over een paar maanden ga ik verhuizen naar Noorwegen, en zal ik met op Noors ingestelde computers te maken gaan krijgen.
Het ligt voor de hand dat ik mijn Mac dan ook van mijn nieuwe taal zal voorzien.
Alternatief voor verwisselen van taal is op de Mac een gebruiker aanmaken die de bepaalde taal ingesteld heeft staan.
"Dat kan in Windows ook hoor!" hoor ik iemand zeggen.
Ik wil dat best geloven, maar ik verwacht niet dat het instellen zo simpel zal zijn, daarvoor ken ik Windows te goed!
NB ik heb op mijn NoteBook XP staan, dus mogelijk is Seven op dat vlak verbeterd.
Even proberen dus: ik volg de instructie vanaf de site van Micro$oft maar ondanks dat, heb ik na een herstart nog steeds Nederlandse taal in menu's, met andere woorden ik zie nergens iets in het Noors staan!
Maar even terug naar het Configuratiescherm. Mijn fout; ik had de taal wel toegevoegd, maar niet gekozen als hoofdtaal.
Na een herstart: weer geen Noors!
Wat wil Micro$oft zeggen met deze 'Set up Windows XP for multiple languages' optie? Dat ik nu in het Noors tekst kan typen? Dat kon ik al lijkt mij. Wordt er dan bedoeld dat de ingevoerde tekst nu op spelling gecontroleerd wordt? Uh... Windows en spellingscontrole? Dat zit er niet standaard in, dus dat kan ook de bedoeling niet zijn. Oh... ik denk het te snappen. Als ik WORD gebruik dan zal daarin de spelling op Noors staan. Juist... het lijkt mij dat men iets totaal anders suggereert met taal veranderen!
Een testje geeft aan dat ook de gedachte over de taal in WORD onjuist is... Ik geeft het op!
Windows maakt mensen gefrustreerd!
Nog een andere sneer naar Windows? Ach waarom niet?!
Bij mijn weten ben je verplicht een nationale of internationale (Engels) versie van Windows aan te schaffen. Met andere woorden; bij het installeren heb je geen keuze uit een hoeveelheid verschillende talen. Deze versies zijn onderling niet compatible. Heb je een GB-Windows, dan is het niet mogelijk om een NL-upgrade uit te voeren... belachelijk!
Op mijn werk heb ik gezien dat men een Engelstalig systeem naar Nederlands kon zetten. Hoe men dat precies deed? Geen idee! Je zal dan een multi-language tool moeten installeren dacht ik, maar mij lukt het niet zoals je kunt zien! DRAMA!
Wellicht wel grappig om te vertellen: toen ik OSX Leopard kocht, was ik een beetje verward omdat er maar één versie te koop was. Alles op het doosje stond in het Nederlands, niets wees op andere talen. Ik was zo gewend aan de verschillende taalversies die Microsoft uitbracht, dat ik best moeite had om te geloven dat men bij Apple alle software Multilanguaal levert. Alle verschillende talen op een DVD!
-
Labels:
Apple mac,
eenvoudig,
multi-languaal,
systeemtaal,
verwisselen
vrijdag 12 februari 2010
De Magic Mouse
Ik heb het een tijdje uit weten te stellen, maar nu heb ik hem toch eindelijk gekocht; de Magic Mouse van Apple.
Toen hij net uitkwam ben ik naar de lokale Apple-Store gegaan om eens te kijken wat voor muis het precies was. Ik had al wat recensies op internet gelezen, en die waren niet allemaal even enthousiast. Dat hoeft ook niet, iedereen is immers verschillend en heeft verschillende wensen! Die kritische woorden hebben er echter wel voor gezorgd dat ik niet meteen overtuigd was. Kopen kon ook later wel.
De muis zou ergonomisch een ramp zijn, en je zou er niet zo 1,2,3 aan kunnen wennen.
In de winkel vond ik het allemaal wel meevallen. Het lijkt mij logisch dat je moet wennen aan iets wat zo verschilt van hetgeen je hiervoor gebruikte.
Ik heb de verpakking verwijderd, en de muis uit het doosje gehaald. Eerste indruk is dat hij vrij zwaar aanvoelt, wat trouwens geen nadeel hoeft te zijn voor een muis, hij ligt dan namelijk wat steviger op het bureaublad. Het gewicht komt voornamelijk door de twee penlights die reeds geïnstalleerd blijken te zijn.
Via [Systeemvoorkeuren] naar [Bluetooth], gebruik de [Configureer nieuw apparaat] om de muis te vinden en voeg hem daarna toe. Bij mij was het nodig dat ik de muis uit en weer aan zette, want hij herkende hem niet meteen.
Klik op [Toon alles] en ga naar de [Muis]. Het meeste staat al goed ingesteld, alleen heb ik er het rechts-klikken aan toegevoegd.
Fraai element is dat in dit scherm een video presentatie speelt die de verschillende mogelijkheden van de muis laat zien, hierbij is de locatie van de mousepointer bepalend! Laat deze boven bijv. de regel [Scherm zoomen] hangen en het filmpje speelt zich af.
Onder in beeld staat ook de batterij indicator, zodat je weet wanneer je deze mogelijk moet vervangen.
Eerste indrukken:
De muis ligt stevig op het bureau en laat zich makkelijk verplaatsten. In tegenstelling tot de Mighty Mouse, ligt de handpalm niet langer op de muis, maar steunt op de duim, pink en ringvinger. Of dat vervelend is? Ik kan met een gerust hart de vergelijking met de handen die aan het typen zijn maken. die steunen slechts op de polsen, en hangen dus feitelijk constant in de lucht boven het toetsenbord. Lijkt mij dus geen probleem, en de muishand heeft genoeg steun zo links en rechts. Deze steun (duim, pink & ringvinger) zorgen ook voor de besturing, door de muis in te klemmen. Komt vrij natuurlijk over.
Mogelijk zal je van het idee af moeten raken dat je de muis onder de palm van je hand wil voelen, als je dat namelijk doet, zal je het touch gedeelte van de muis minder effectief kunnen gebruiken. De muis moet dus vrij ver vooruit liggen; laat de duim ongeveer tot halverwege de zijkant komen.
Scrollen met deze muis is een genot! Je hoeft niet langer te zoeken naar het scrollballetje, en elke plek op het touchgedeelte is te gebruiken. Ik merk dat ik nu ineens ook de middelvinger gebruik om te scrollen, terwijl dat eerder alleen de wijsvinger was.
Het doorlopen van het scrollen zoals we dat van de mobiele Apple producten kennen, is een prettig effect. Een stevige beweging resulteert in een aantal pagina's scroll beweging. Dat snelle doorlopen stopt direct als je met een vinger aantikt. Een kleine of langzame beweging geeft een kleiner bereik.
Klikken (rechts of links) is wel grappig, want de positie van de drukkende vinger bepaalt of het links of rechts is. Als je in het midden klikt, dan is het een L-klik, om een R-klik te krijgen moet je precies over het midden klikken (uiteraard met uitloop tot aan de rand!). Zeer effectief! De 'klik' is trouwens gelijk aan die van de Mighty Mouse, maw. de hele bovenkant klikt op het ondergedeelte. Ik had de gedachte dat het klikken een touch gevoelig iets zou zijn. Mogelijk zal men dat in de toekomst wel gaan doen.
In mijn optiek heeft een rustende vinger een andere 'aanslag' dan een indrukkende vinger. Zo zal men eenvoudig het commando kunnen bepalen, denk ik.
Zijwaarts scrollen: je zal het mogelijk niet zo vaak gebruiken, maar het gaat met net zoveel gemak als het verticaal scrollen. Ook daar zie je het doorloop effect terugkomen. Cool! De kans zit erin dat ik de [Coverflow] weergave in de verschillende app's hierdoor meer en meer zal gaan gebruiken! Het zijwaarts scrollen gaat trouwens met een vinger, op sommige filmpjes lijkt het of het met twee vingers moet.
Deze muis is echt helemaal TOP!
Mogelijk komt er in de nabije toekomst ook nog de inzoom mogelijkheid met twee vingers die we van de mobiele apparaten kennen, bij. Of dat erg functioneel zal zijn weet ik niet, want daarvoor moet je waarschijnlijk de muis loslaten.
De Mighty Mouse had twee extra muisknoppen, waarmee ik Spaces en Exposé kon bedienen, met de Magic lijkt dat niet meer mogelijk, en heb ik F16 & F19 ingesteld om deze functie over te nemen. Hopelijk dat een update ons weer een knop terug kan geven. Ik vrees echter dat dit niet gaat lukken.
Als je net als ik Bootcamp met Windows (XP) hebt, dan kan je de Magic ook daarbij gebruiken. Na de inmiddels beschikbare muis drivers geïnstalleerd te hebben en via de Bluetooth in Configuratiescherm de verbinding te hebben gemaakt, werkt de muis. De extra functies (doorloop en horizontaal scrollen) werken niet, en bij mij bleef de pointer af en toe irritant hangen. In mijn optiek kan je beter een andere muis inpluggen als je met Windows gaat werken. Dat doe ik sowieso, want voor Gamen heb ik liever een Microsoft muis...
Pro's:
- Geen mechanisch scrollmechaniek
- Fijne bediening
- Eenvoudige installatie, en herkenning
- Drivers incl. instructiefilmpjes staan reeds op OSX
- Het scrollen is geluidloos
Con's:
- Geen Secundaire muisknoppen meer
- Onder Bootcamp Windows niet erg goed te gebruiken
Dááááááág scrollballetje....hahahahahha
-
100220
Update na een week gebruikt te hebben: Ergonomische problemen heb ik echt niet opgemerkt! Op een bepaald moment moest ik (nou ja moest...) even iets met de notebook PC doen en schoot spontaan in de lach toen ik in mijn handpalm iets ronds voelde....hahahaha. En even later probeerde ik met die PC muis te scrollen door een veegbeweging. Hoe snel kan je ergens aan gewend raken zeg!!! Ik kom er nu ook achter dat het scrollen met een wieltje erg vertragend werkt ten opzichte van de magic mouse methode.
Bij het inzoomen van bijvoorbeeld Google Maps, gaat het door de standaard scroll-snelheid niet echt super, zeker niet als je handen iets zweterig zijn. Je zoomt hierdoor steeds veel te ver in of uit. Dit is eenvoudig op te lossen door de scroll-snelheid op het minimum te zetten! Dat maakt dat de muis hetzelfde reageert als je vroeger gewend was. Zelf ben ik gesteld geraakt op het snelle scrollen in andere app's, zodat ik een gulden middenweg kies; een of twee streepjes vanaf links.
Met een VMware installatie van Windows XP is de muis trouwens prima te gebruiken (zonder de speciale functies, maar dat had ik ook niet verwacht).
-
100316
Update.
De batterijen zijn inmiddels leeg. Ik vraag me af of elke maand twee penlights wel zo energie-zuinig is...
-
100416
Update
Het gevoelig reageren als je op landkaarten zit te snuffelen is reuze irritant! Om de haverklap zoomt het scherm uit naar 'land' niveau... grrrrr
Ik ben bijna genoodzaakt om dan van muis te wisselen als ik met kaarten bezig ga!
-
100316
Update.
De batterijen zijn inmiddels leeg. Ik vraag me af of elke maand twee penlights wel zo energie-zuinig is...
-
100416
Update
Het gevoelig reageren als je op landkaarten zit te snuffelen is reuze irritant! Om de haverklap zoomt het scherm uit naar 'land' niveau... grrrrr
Ik ben bijna genoodzaakt om dan van muis te wisselen als ik met kaarten bezig ga!
-
Micro$oft
Ik was wat baldadig vorige week, en tikte voor de grap in Google de naam van Microsoft met een dollarteken in. Dat ik ook nog officiële treffers zou krijgen had ik eerlijk gezegd niet verwacht! Heet dat zelfkennis??? Of kennen ze de klant goed genoeg? Hahahaha
donderdag 11 februari 2010
Makkelijk Gedaan, Grote Gevolgen!
Spotlight leek bepaalde bestanden niet meer weer te geven als ik ze met Spotlight zocht. Als ik voorheen 'schijf' intikte, verscheen bovenaan de app [schijfhulpprogramma], nu echter niet meer.
Op internet vond ik info over het beschadigd kunnen raken van het Spotlight indexbestand. Het leek ook niet zo moeilijk om dit te verhelpen. Het kwam erop neer dat je het indexbestand verwijdert waarna het door de Mac weer opnieuw opgebouwd zal worden.
Er stond dat ik in de app. [Terminal] een aantal instructies zou moeten intikken, waarna het allemaal weer goed zou komen...
Dat leek niet al te spannend... yeah right...
Ik tikte de commando's in en na het password gegeven te hebben en op enter gedrukt te hebben, ging er van alles gebeuren...
In de Dock leek het wel of er applicaties stuk voor stuk werden gewist...
Zou kunnen dat de index de locatie van die bestanden opnieuw bepaalde, dacht ik, maar het voelde toch niet echt goed. "wat heb ik gedaan?!"
Terminal ging zo nog even verder en stopte uiteindelijk met een aantal foutmeldingen en een cursor.
ik drukte op enter en kreeg weer een foutmelding... Terminal gestopt omdat ik het verder ook niet op wist te lossen.
Finder geopend en gekeken naar de app. folder... LEEG...
Okay... of liever gezegd niet okay...!!! @#&^%((*%$
Ik klikte op het icoon van de app in de Doc... er verscheen een vraagteken, het volgende icoon, idem...
terug naar de finder, de app folder was opeens verdwenen.
NEE HÈ!!!! JA DUS!!!
App's die nog liepen, liepen stuk voor stuk vast en Finder reageerde op een bepaald moment niet meer.
Uiteindelijk via de powerknop de Mac uitgeschakeld. Bij het weer aanzetten kwam er een teken in het scherm ten teken dat het OS niet werd aangetroffen. Bootcamp nam het over en startte de XP partitie op.
Het commando dat ik in Terminal gaf:
sudo mdutil -i off
sudo rm -R /.Spotlight-v100
Nu ik het knip en plak vanaf de site zie ik waar ik een fout maakte... ik heb achter de slash een spatie gezet, en dat maakt het commando meteen anders! Waarschijnlijk stond ik in de applicatiefolder omdat ik schijfhulp even eerder had opgestart. Ik gaf dus blijkbaar feitelijk de opdracht op de huidige folder te wissen!!! En laat die folder nu tevens de meest belangrijkste zijn van het systeem! Een ongelofelijk domme fout!
(NB Ik schrijf dit artikel trouwens op mijn XP Notebook.)
Hoe nu verder?
De enige optie is opstarten met de OSX install DVD.
Eens kijken of dat de boel kan herstellen. Ik hou mijn hart vast!
Ik moet trouwens niet vergeten bij het opstarten de C-toets ingedrukt te houden!
Het systeem start op vanaf DVD.
Er is een optie om het systeem terug te zetten vanaf een Reservekopie. Ik kies voor de Timemachine schijf, maar blijkbaar heb ik die optie ooit uitgeschakeld. Geen systeem reservekopieen gevonden...
Schijfhulp gestart, om te kijken of daar iets mee te doen valt.
Deze geeft gelukkig aan dat er 103 GB gebruikt is op schijf, dus dat is gelukkig niet gewist.
schijf gecontroleerd bij schijf-EHBO, en er volgen een aantal foutmeldingen. *Ongeldig aantal bestanden op volume*.
*ongeldig aantal volumedirectory's*.
*het volume is beschadigd en moet worden hersteld*
*Klik op herstel schijf*
*volume herstellen* geschatte tijd: 2 minuten
*het volume is hersteld*
Ik kies voor herstart vanuit het menu.
Jammer, hetzelfde verbodsteken verschijnt in beeld.
Waarschijnlijk zal ik dan toch de installatie optie van de DVD moeten nemen. Dat is tevens mijn laatste optie... en de optie die ik het liefst niet zou kiezen!
De installatie loopt, ongeveer een half uurtje.
De Mac start opnieuw op en ik krijg het standaard welkomsfilmpje.
Hierna worden alle instellingen gevraagd alsof het een nieuwe install zou zijn.
Voordeel: alles is weer als aan onbeschreven blad...hahahaha. Laat ik er maar om lachen!
Mac-update gaat draaien en een aantal updates (600MB) wordt aangeraden.
Kom maar op dan! En daarna nog eens een aantal updates. Het kan niet op!
Het opnieuw moeten installeren na een systeemcrash, ik was het alleen in Windows gewend.
Ik moet zeggen dat ik het Mac-herstel toch als fijner ervaar. Zeer rechtlijnig, zonder toestanden, wat best prettig is na de nare ervaring van een crash.
Bij het bekijken van de bestanden en folders op schijf, blijkt toch niet alles het overleefd te hebben.
Een pak van mijn hart: de muziekfolder (60 GB) staat er nog. Zo ook mijn filmfolder en afbeeldingen.
Mijn documenten folder is op een handjevol beveiligde bestanden LEEG! Hier heb ik een TimeMachine backup van, dus dat verlies is te overzien. Ik had een Data-folder met grote bestanden die ik niet standaard liet backupen, je raad het al, die is ook leeg...
Er blijkt ook geen Download folder meer te zijn... vreemd!
Al met al kan ik stellen dat gezien het feit dat ik nu 135 GB beschikbaar heb, ik zo'n 90 GB kwijt ben geraakt door dit grapje. Daar zaten een aantal SparseImages bij met data die ik tussentijds handmatig in back-up zette. Omdat dit niet zeer onlangs gebeurde, is er een hoeveelheid data onherstelbaar verloren gegaan. Of dat erg is zal ik na moeten gaan; wat stond er zo al op??? Is dat gedownload of zijn het unieke bestanden?
Alle instellingen herstellen en applicaties opnieuw installeren, heeft me wel wat uurtjes gekost. App's terugzetten vanaf de backup en sommige opnieuw downloaden.
Mijn Mobile Me account red mij ook nu weer door instellingen terug te kunnen zetten, adresboek werd hierdoor weer hersteld. Ook de email instellingen worden netjes teruggezet, de bewaarde emails ben ik echter kwijt. Alleen de verzonden items zie ik terugkomen.
Het opnieuw inregelen van je systeem is eigenlijk altijd een soort van herontdekken. Het herinrichten van een XP-omgeving kan ik bijna dromen, voor OSX was het wat onwennig. Ik hoop er nooit zo ervaren in te worden!
Moraal van dit verhaal?
U bent een gewaarschuwd mens; wees voorzichtig met applicaties als Terminal!
En... maak in Godsnaam backup's van al je data!!!
-
Labels:
Apple mac,
crash,
foutje,
indexeerd bestand,
installatie,
Spotlight,
terminal,
wissen
dinsdag 2 februari 2010
Apple Store Internationaal
Ik zat laatst op de Engelse site van Apple, en wilde eigenlijk weten wat hetzelfde artikel in euro's zou kosten. Ik dacht 'different' en tikte in de http regel 'nl' op de plek waar 'us' stond, en ja hoor….hahahahaha kwam op dezelfde pagina, maar dan in het Nederlands.
Verander het in 'no' en je ziet het artikel in het Noors ;-)
Als je net als ik een andere taal aan het leren ben, kan dat taaltechnisch zelfs nog wel eens handig zijn. Immers is het niet waarschijnlijk dat in een gemiddeld woordenboek de laatste technische ontwikkelingen staan!
Apple - Norge
Apple - USA
Apple - Nederland
-
Labels:
Apple mac,
Apple Store,
Taal,
think different
Afdrukken in Zwart/Wit
Het heeft er de schijn van dat je op een Mac niet de keuze hebt om hetgeen je wil afdrukken, kwalitatief goed in zwart/wit op papier te krijgen. Of laat ik het anders stellen: het is niet een van de printeropties die je standaard wel binnen Windows hebt.
Een internetpagina bijvoorbeeld, bevat bijna altijd kleur. Die kleur hoef ik bij een schermprint niet noodzakelijk op papier te zien, als het mij gaat om de informatie die op het scherm staat. Toch zal ik het in kleur moeten printen! Vreemd, en verspilling van kleureninkt.
Is hetgeen ik hier constateer wel wat het lijkt?
In Windows is er bij het afdrukken een optie 'afdrukken in grijswaarden', en vervolgens 'alleen zwarte inktpatroon'. Die laatste moet je dan wel kiezen, anders gaat er alsnog een hoeveelheid kleureninkt gebruikt worden. Windows kennende, zou het mij niet verbazen als dit per printer anders is ingesteld. Ik heb het op een HP Deskjet 3600 getest.
NB in de hoofd grijsmodus (incl. kleurenpatroon dus) wordt in Windows zwart gebruikt om een Z/W plaatje op te bouwen, zeg maar voor de echt zwarte stukken. Lijkt me een logische manier van doen.
Op de Mac heb ik een goede Z/W optie niet gevonden. Het enige wat erbij in de buurt komt is 'concept (snel) zwartwit'.
Op zich best redelijke kwaliteit, en het wordt zo snel geprint dat ik toch steeds verbaast ben om te zien dat alles er toch echt op staat!
De Mac is op dit vlak dus eigenlijk gewoon gebrekkig! Ondanks dat het snelle 'concept' printen goed te doen is, zou ik toch ook gewoon kwaliteit willen printen zonder de kleuren patroon aan te hoeven spreken.
Verbeterpuntje!
Trouwens grappig element dat de afbeelding van de printer in de Dock een fotootje is van de daadwerkelijk gekoppelde printer.
Een Deskjet en een Photosmart.
-
Labels:
concept,
deskjet 3600,
kleuren inkt,
printen,
z/w,
zwart/wit,
zwarte inkt
Abonneren op:
Posts (Atom)