dinsdag 20 mei 2008

Toets Combi's

Ik dacht altijd dat Windows het systeem was van de toets combinaties om bepaalde taken sneller uitgevoerd te krijgen dan door een muis klik actie.
Waarschijnlijk zat ik er naast, want sinds mijn iMac mijn belangrijkste computer is, gebruik ik meer combi's dan ik ooit op welke PC dan ook heb gebruikt!
In een eerdere Blog heb ik het over de combi's CMD-C & V gehad.

Als ik nu een bestand heb bewerkt, druk ik CMD-S en daarna CMD-W. Met de ene sla ik mijn werk op, en met de ander sluit ik het venster af. Supersimpel en snel als de brandweer!

Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit op de PC middels een combi mijn venster afsloot.

Op mijn werk hebben we PC's en sinds ik steeds meer combi's op de Mac gebruik, ben ik dat op de PC ook gaan doen. Voorbeeld daarvan is CRTL-S om op te slaan & CTRL-W om het venster te sluiten.
Vreemde omgekeerde wereld! En als ik terug denk aan mijn eerste Mac belevenissen tien jaar geleden, dan kan ik je zeggen dat ik door de Mac-methode de PC anders ben gaan gebruiken. Slepen is zo'n voorbeeld, dat doet een PC-gebruiker bijna niet, terwijl het bijna altijd weldegelijk kan.

Apple leert mij dus efficiënter met mijn PC omgaan….hahahaha

-

Mac vs PC: Programma's

Als je een applicatie in Windows wil verwijderen dat moet je naar configuratiescherm, en vervolgens op zoek naar het icoontje dat voor het programma staat. Onder Vista heeft dat de naam 'Programma's en Onderdelen' gekregen. Onder XP heette het nog 'Software'. Het icoontje is bij beide versies een Verpakking met een CD ervoor geplaatst, hoewel het icoon er iets anders uit is gaan zien in Vista. Ik werk ook met een Engelse XP-versie en daar heet het 'Add or Remove Programs'. Ik maak het mezelf niet makkelijk met zoveel verschillende Windows-versies...

Anyway... eerder heb ik in een blogpost iets gezegd over de eenvoud waarmee je applicaties op een Mac kan installeren en deinstalleren.
Ik heb vandaag eens een tijdwaarneming gedaan onder het mom van Mac vs PC.



De applicatie in kwestie: 'Adobe Reader 8.1.2'

De Mac download is 22,2 MB vs de XP download 23,1 MB. Geen noemenswaardige verschillen hier.
Op de Mac neemt het installeren 19 seconden in beslag versus 50 seconden op mijn XP machine. Ook Vista moest eraan geloven in dit onderzoekje: welgeteld 1:15 minuten!!! Dat is geen vooruitgang Microsoft!

Deinstalleren: op de Mac is dat een kwestie van programma icoon oppakken deze in de prullenmand laten vallen en vervolgens legen (hoewel dat niet noodzakelijk is, kan ook later). Laten we stellen dat deze handeling hooguit 4 seconden duurt. XP heeft voor het verzamelen van alle te verwijderen onderdelen 40 seconden nodig, Vista wederom niet minder maar iets meer.... 48 seconden.

Weer een gewonnen wedstrijd voor Apple dus.

-

Print Folder Inhoud

Op de Mac zijn er verschillende manieren om de inhoud van een willekeurige folder te 'printen'.

Stel je hebt een folder met een hoeveelheid MP3 bestanden, en daarvan wil je een lijst maken. Het kan zijn dat je deze lijst wil printen om een index bij de hand te hebben voor als de computer uitstaat.
Een andere mogelijkheid is dat je een lijst als tekst wil hebben die je vervolgens kan bewerken met een tekstverwerker, of je wil er een excel lijst van maken. Dit heb ik in het verleden regelmatig gedaan op mijn PC, ik had daar een bestandsbeheer op geïnstalleerd 'Salamander' die een functie heeft om eenvoudig bestandslijsten te maken.

in OSX doe je het volgende:
selecteer alle bestanden (of een selectie) in de folder (CMD-A) en kopieer ze (CMD-C).
Ga naar 'Teksteditor' en druk op SHIFT-ALT-CMD-V.
En voilà alles wat in de folder geselecteerd werd staat is nu als tekst weergegeven.
Super simpel!!!!

Zou een Windows PC het ook standaard kunnen?
Neen... niet echt, als je de command-line methode daar laat, zal een PC er extra te installeren software (zoals 'servant salamander') voor nodig hebben.

-

Lokale Web Server

Vandaag zat ik een aflevering van 'MacMost' te bekijken, en hier werd mij verteld en belangrijker; uiteengezet, dat elke Mac met een Apache Web Server wordt afgeleverd, en er eveneens PHP ondersteuning is! (Apache 2.2.6 en PHP 5.2.4)



Het eerste wat ik me afvroeg is "heeft mijn Windows PC dit ook?", en "hoe kom ik erachter?". Dat zal wel even een vraag blijven denk ik. Wat me wel helder voor de geest staat is dat ik Apache ooit op mijn PC heb geïnstalleerd, na een externe download gedaan te hebben. Mogelijk zit het wel al standaard in Vista?

Laat ik voorop stellen dat het maken van websites je moet interesseren, doet het je niets, dan is dit verhaaltje niet echt boeiend voor je.

Met Apache kan je een lokale website opzetten & testen. Na deze acties kan je vervolgens het geheel naar het web uploaden. Ik kan mij nog herinneren dat ik mijn websites online zette en dan alles online moest testen, en uiteraard deed er vanalles niet wat ik ervan had verwacht. Dus hierop ging ik terug naar de editor en wijzigde het een en ander in de hoop dat dit het probleem oploste. Daarna werd het bestandje weer geupload, en getest. Dit waren soms frustrerende momenten!
Nu ik dit van Apache in mijn Mac weet, is er een hoop opgelost en wordt een drempel verlaagd. Ik denk dat als je een site lokaal hebt lopen, je makkelijker updates maakt dan via de bovenomschreven methode. Mijn 'Waaromsite' heeft dan ook al weer vele jaren geen update ondergaan. Wie weet gaat daar binnenkort verandering in komen.

Mijn lokale site kan ik in mijn favoriete browser benaderen door het volgende in te tikken: http://localhost/~iMac/index.html
Waar '~iMac' voor de naam van mijn Mac staat.

Met PHP schijn je meer mogelijkheden te hebben, ik ben echter niet veel verder gekomen dan een vluchtige blik. Standaard staat de PHP functie van Apache uit. Om dit aan te zetten zou je het een en ander in 'Terminal' moeten regelen. Bij mij werkt de instructie van MacMost echter niet, wat ik ook probeer, ik krijg het niet voor elkaar. Als ik meer over PHP te weten kom, en het mij handig lijkt, ga ik verder zoeken. Nu vind ik HTML het belangrijkst.

Wat Apple zelf over de lokale server zegt:
"Met een Mac maakt u in een handomdraai uw eigen website. En als u klaar bent, kunt u hem razendsnel publiceren.
Open Systeemvoorkeuren en klik op 'Delen'. Vervolgens selecteert u 'Webserver'.
Dat is alles. Uw site is nu beschikbaar in uw lokale thuis- en bedrijfsnetwerk.
Als u bent verbonden met het internet, is uw site bovendien toegankelijk voor vrienden en kennissen op andere locaties. U hoeft ze alleen het adres te sturen dat wordt weergegeven in het voorkeurenpaneel 'Delen'.
De webserverfunctie van Mac OS X maakt gebruik van de Apache-webserver, een industriestandaard die deel uitmaakt van Mac OS X."

-

Botsende Vensters

Een opmerkelijk iets van OSX, die mij vanaf het begin is opgevallen is het feit dat een venster maar op drie plekken het scherm mag verlaten. Ik bedoel dat als je een venster aan de vensterbalk oppakt, dat je het naar links, rechts en naar onder uit het scherm kan laten gaan. Met ander woorden de Mac staat het niet toe dat je het venster naar boven kwijt kan raken. Klinkt logisch nietwaar? Immers als je de vensterbalk niet meer kan zien, dan kan je hem ook niet meer verslepen, sluiten enz. Binnen Windows daarentegen kan je een venster naar vier richtingen verplaatsten. Opmerkelijk, en niet logisch verzonnen van Microsoft. Probeer het zelf maar eens, je zult zien dat je de vensterbalk 'bijna' kan laten verdwijnen. Blijkbaar heeft Windows toch ook ingezien dat het niet handig zou zijn als je het venster echt uit beeld zou zetten, dus laat men een piepklein randje in beeld...

We zullen maar denken dat de paar millimeter die je met het verder naar boven plaatsen wint wel eens handig zou kunnen zijn. Zelf vind ik het botsten handiger, cq een duidelijker statement van je operating system.

-

zondag 4 mei 2008

Wachtwoord Verlopen...

Vandaag startte ik na lange tijd mijn Vista-machine weer eens voor de vorm op.
"uw wachtwoord is verlopen"...
Uh... gaat mijn PC bepalen of mijn paswoord verlopen is???
Ik snap best dat het goed bedoeld is, en dat Vista mijn veiligheid wil waarborgen, maar ik bepaal dergelijke dingen toch hopelijk gewoon zelf! Ik drukte dus op annuleren.

Omdat deze vraag me toch een beetje dwars zat... goed gedaan Vista! Startte ik op een bepaald moment toch opnieuw op, en wat denk je... wederom de melding over mijn paswoord. Ik ging nu dus maar noodgedwongen akkoord met het wijzigen, en koos gewoon mijn oude paswoord als nieuwe. Dit werd geaccepteerd! Is vast een Bug in Vista, want het lijkt mij toch dat een nieuw paswoord niet een oude mag zijn en zou er toch in ieder geval een waarschuwing in mijn scherm moeten staan voor akkoord. Ik moet meteen weer denken aan dat hilarische Mac vs PC spotje waarin een bodyguard steeds de vraag stelt "Cancel or Allow". Als je hem nog niet kent, hier de link: http://www.youtube.com/watch?v=VKM1cAtAdtQ

Anyway... ik hoop dat mijn Mac mij nooit zo'n domme vraag zal stellen als ik opstart! En Apple een beetje kennende hoef ik me waarschijnlijk geen zorgen te maken.

Een week later startte ik Vista weer eens op, waarom toch?...hahhaha
Ik kon weer niet inloggen omdat er in mijn scherm een nieuwe melding kwam: "Het wachtwoord is ongeldig"



Wederom gaf ik het oude paswoord in en startte Vista verder op. Nu in het gebruikers scherm het paswoord toch maar veranderd, want dat moet blijkbaar van oom Bill…

-

Wijzigen bestandsnamen

het gebeurt denk ik toch wel dagelijks dat ik bestandsnamen verander. Op de PC was dat niet anders, ik heb nu eenmaal veel bestanden die ik toch zo goed en duidelijk mogelijk moeten weten te orderen.
Op de Mac werkt het wijzigen uiteraard net weer even anders dan op de PC.
Een overeenkomst is de langzame dubbelklik; langzaam genoeg om de file of map niet te openen. Hiermee krijg je een cursor ten teken dat je in de edit-modus zit.
De enter toets heeft op de Mac de functie van F2 op de PC; hiermee ga je eveneens naar de edit-modus. De alternatieve functie van enter is best wennen als je als Windows-gebruiker gewend bent dat enter een 'open' functie heeft.



De pijltjestoetsen hebben op de Mac een betere functie dan op de PC. Op de PC hebben de vier pijltjestoetsen slechts twee functies: naar links en naar rechts. Op de Mac zijn er vier: naast links & rechts gaan de pijltjes toetsen omhoog en omlaag respectievelijk naar de eerste letter of laatste letter van de bestandsnaam. Erg handig en ook logischer dan de Windows-manier!

-

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4