vrijdag 15 augustus 2008

Meerdere Versies van een Applicatie

Kan een Mac meer dan een PC als het gaat om de mogelijkheid van een applicatie meerdere versies geïnstalleerd te hebben staan op een systeem?

Toen Firefox 3 uitkwam heb ik die met een andere naam op mijn Mac gezet. Nu weet iedereen dat het installeren van de meeste applicaties op een Mac, niets anders voorstelt dan een icoon naar de applicatiefolder slepen, dus dat deed ik na eerst van de aldaar bestaande Firefox van naam te veranderen in Firefox 2.

Er ontstond zodoende een tweede firefox icoon, die ik vervolgens Firefox 3 als naam meegaf. De twee versies zijn zonder problemen afzonderlijk te gebruiken, hoewel het niet mogelijk is om ze beiden tegelijk actief te hebben.

Lukt dat ook in XP?

Ik krijg sowieso een setup venster te zien, "wat had je dan verwacht? In Windows kan je alleen met een installer werken Piet!" Een venster volgde waarin je moet aangeven dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden.

De nieuwe versie kan ik als ik dat wil naast de ander installeren, ik zal dan wel op moeten letten, want ik moet de geavanceerde install kiezen, en een andere map voor de install kiezen, doe ik dat niet dan gaat hij zonder iets te vragen over de vorige versie heen. Zo gezegd , zo gedaan....

Onder Software in het config.scherm zie ik vervolgens alleen de laatste versie staan. Dit houdt mijns inziens in dat ik technisch gezien de oude versie niet netjes meer kan verwijderen. Je rest dan slechts een harde delete vanaf schijf, met het risico dat er programma-onderdelen achterblijven.
Het icoon die van de oude firefox op het bureaublad stond is zonder te vragen overschreven en start nu de nieuwste versie.

Ik kan mij nog herinneren dat het vroeger, in de overgangstijd van OS9 & OSX, mogelijk was de twee OS-en naast elkaar geïnstalleerd te hebben. Je kon dan zelf beslissen welke je op wilde starten, en soms gaf een applicatie binnen OSX aan dat het middels OS9 (Classic modus) gestart zou moeten worden. Een soort van Dual Boot eigenlijk, maar dan anders... de ins en outs weet ik niet meer.

-

donderdag 14 augustus 2008

Herstart Computer: Herstel Vensters...

Als je binnen OSX met geopende vensters je computer afsluit, en weer opstart, dan wordt de status van die vensters hersteld. Voorwaarde is wel dat die applicaties automatisch opstarten bij een herstart (Openen na inloggen - optie). Finder start altijd na het inloggen op, omdat het het hart van de Mac is, en er dus alles omheen draait. De vensters van Finder worden dus altijd hersteld naar de vorige waarden: Het aantal geopende Finder vensters, de positie op je scherm, het formaat van de vensters, en het mooiste: de positie in de file-tree is gelijk aan de vorige keer!


Om maar weer het vergelijk met Windows te maken: die start Explorer niet standaard op na het inloggen. onthoudt niet het aantal geopende vensters, herstelt niet het formaat, en start altijd op een locatie waarvan ik altijd gedacht heb "waarom hier?

Er zijn veel betere startlocaties". Er is trouwens ook een volksstam die beweert dat je eerst alle applicaties binnen Windows af moet sluiten voor de PC uitgezet mag worden. Ik weet niet wat er waar van is, ik ga er steevast vanuit dat Windows zelf zal dienen te weten dat de applicaties gesloten moet worden als ik het commando "afsluiten systeem" geef!

Na het inloggen kan je met je Mac dus meteen verder met dat waar je de vorige keer mee bezig was, en mocht je vergeten zijn wat dat was, geeft het venster duidelijk aan waar dat was, en gaat er bij mij eigenlijk altijd wel een lichtje branden.

-

dinsdag 12 augustus 2008

Vista schijfcontrole

Een tijdje geleden (voor de laatste geslaagde Vista install) kreeg ik een melding dat er iets met de HDD mis was; een foutmelding waardoor ik een install niet kon afronden.

In Xp zat de functie van schijfcontrole nog onder bureau accessoires. In Vista niet meer, en ik begon na wat gezocht te hebben eraan te twijfelen of het nog wel 'onboard' zou zijn. Gelukkig doet een Google search wonderen!

Men heeft bedacht dat het veel logischer zou zijn als de schijfcontrole via de eigenschappen van de HDD te benaderen zou zijn. Logisch? Ja, maar als je sinds Windows 3.1 het op een bepaalde manier deed, zet dan in ieder geval richtingaanwijzers. Dan weten de gebruikers waar ze moeten zoeken.

Vista is uitgevoerd met een search tool die direct boven de startknop zit. Je zou toch verwachten dat als je 'schijfcontrole' intikt, je wel doorverwezen zou worden naar het betreffende onderdeel. Niets is echter minder waar...



Zie bijgaand plaatje waarin de mogelijkheid voor schijfcontrole wordt weergegeven. Als je de C-schijf wil controleren, kan dat mooi niet, want hij is door Vista in gebruik. Toegegeven; dit is juist. Na de optie 'Schijfcontrole plannen' zou je verwachten dat je een datum op kan geven ofzo, dat is niet zo. De knop had moeten heten: "na herstart controleren". Helemaal zeker weet ik het niet, want als ik de optie kies gebeurd er helemaal niets!
Ik heb vervolgens alle applicaties gestopt en op goed geluk handmatig herstarten. Het zou veel beter zijn geweest als Vista mijn een dialoogvenster had gepresenteerd, met de vraag of ik nu overnieuw op zou willen starten. De schijfcontrole start inderdaad na de herstart; het bekende zwarte scherm met witte letters.

voor de HDD van 120 GB is hij toch wel een een uur of twee aan het controleren geweest, en als ik het goed zag waren er geen fouten gevonden. Vreemd! Hij blijft ook nu weer met de melding komen dat er iets met de schijf fout is.

Nog een raar ding is, dat het venster met de schijf-foutmelding niet gewoon een klikbare link bevat naar de site met de info over het probleem. Het is niet eens mogelijk om de tekst te selecteren zodat het mogelijk te kopiëren is. Vreemd! En uiterst gebruiksonvriendelijk moet ik zeggen!

-

zaterdag 9 augustus 2008

USB-stick verwijderen

Ik las een wijkblad waarin werd aangeraden een USB-stick niet zonder meer uit de Windows-PC te trekken, maar eerst via 'hardware veilig verwijderen' die onderin de taakbalk zou staan de verbinding te stoppen.



Ik heb dat icoon tot voor het lezen van dit bericht nooit begrepen. Ik dacht altijd dat je er geïnstalleerde software mee deinstalleerde ofzo. Je begrijpt het al; ik gebruik die methode nooit... Als je de USB-stick losmaakt, geeft Windows (ook Vista) geen melding dat je dit niet op de juiste manier doet, best vreemd gezien de volgens Windows onveilige methode. Voorbeeldje: je bent bezig een bestand naar de stick te schrijven, en je denkt dat dit al voltooid is. Je trekt de stick eruit en het bestand is beschadigd/onvolledig. Nu zal je zeggen: "right... je ben toch niet gek! Je ziet toch dat er een kopieer venster staat die nog niet klaar is". Uh ja, bij kopieeren is dat juist, echter bij het gewoon opslaan vanuit een applicatie is er geen dialoogvenster (wel een zandloper), en als dat een groot bestand is, dan zit je toch met een probleem als je de stick eruit trekt. Hoewel probleem? Je krijgt dan een melding dat het opslaan fout is verlopen, en je moet het nogmaals doen.

Anyway...

Op de Mac zit er niet zoiets als een icoon waarop je zou moeten klikken om hardware te verwijderen. Verwijderen doe je standaard door het icoon van de flash-drive naar het 'eject' icoon te slepen. Als je een schijf oppakt wordt de prullenbak een eject symbool. Uiteraard kan je een flashdrive gewoon losrukken uit de USB poort, maar de Mac laat je keer op keer ongezouten weten dat je dit niet op een veilige manier hebt gedaan. Veilig wil zoveel zeggen als dat het schrijven van en naar die drive gestopt zal worden, na de nog lopende transport. De drive is met andere woorden klaar voor verwijdering, en pas dan zou je hem kunnen verwijderen.



Overbodige melding? Ik weet het niet, ik vind het toch wel netjes. Hoewel ik moet toegeven dat ik toch regelmatig de stick lostrek en denk bij het zien van de foutmelding: "yeah lekker belangrijk"

-

donderdag 7 augustus 2008

Prullenbak Mac

De Prullenbak van de Mac, hij heeft al eerder in de spotlight gestaan.
Een opmerking rest: als je dubbelklikt op de prullenbak, en je geeft het commando 'leeg prullenbak', dan sluit het venster zich automatisch. Logisch ook want je hebt niets met een venster te doen waar geen inhoud instaat.

Windows denkt daar anders over: ondanks dat je opdracht geeft de bestanden in de prullenbak weg te gooien, blijft er een leeg venster in beeld die je dus handmatig moet sluiten...

Toegegeven; een detail, maar toch... het geeft aan hoe zorgvuldig een OS gebouwd is.

Wonder boven wonder: Vista installatie

Een nieuwe schijf in mijn PC gestoken, met de bedoeling daar Vista op te gaan zetten. Poging zoveel... ik weet het, maar ik wil het nu eenmaal eens goed werkend hebben en ook kijken of service pack 1 veel sjoege geeft.

Eerdere poging op deze PC strandde op een niet functionerend moederbord en met name de netwerkkaart die erop gebakken zit. Sinds dat moment ben ik achter de oplossing gekomen, namelijk na het installeren de installatieCD van het moederbord drivers laten installeren. Uiteraard vind ik dat het niet netjes is dat dit moet, en Vista dus gewoon de hardware van ASUS (geen kleine jongen) had moeten herkennen! Hoe dan ook, na het installeren van de moederbord drivers, werkte de PC zoals het hoort.
Ik had al eerder het SP1 voor Vista gedownload met mijn Mac, en die setup draaide ik vanaf een externe HDD, en na een drietal herstarts stond die erop. Als het goed is is de PC nu uptodate want een tijdje na de laatste herstart, kreeg ik een melding dat er updates waren gedownload en geïnstalleerd.

Zoals ik al eerder heb gemeld, heb ik een hekel aan het activeringssysteem van Microsoft. Ik heb deze install dan ook zonder ingave van de sleutel op de officiële verpakking gedaan, om niet een kwartier met Microsoft te hoeven bellen voor het activeren met een al gebruikte sleutel. Ik heb om dit te voorkomen een activeringscrack gebruikt, en aangezien ik het pakket gewoon netjes gekocht heb, vind ik dat dit legaal is om te doen.

De activering lukt en het ziet ernaar uit dat Vista goed functioneert.
Wat basis applicaties geïnstalleerd, en weer even zitten spelen.
Vreemd genoeg heb ik voor het eerst sinds tijden geen negatief beeld bij Vista. Zou het dan nu toch echt gelukt zijn???

Geprobeerd na deze geslaagde install en update, om een met Office 2007 gemaakte XLSx te openen, zoals eerder geblogd lukt dat een Mac zonder problemen. Vista daarentegen kan ook na de update de spreadsheet niet weergeven!



Een bestand van de hand van Microsoft, kan door een OS van Microsoft niet worden gelezen! Oplossing: ik stelde het eerder, is een Excel2007viewer downloaden en installeren.

Ik blijf erbij dat het gewoon slordig is, dat een concurrent (Apple) beter werk aflevert als het gaat om ondersteuning van de bestandsformats van jouw product!

-

Powered By Blogger
 
Wikipedia Affiliate Button UA-5298113-4