woensdag 21 oktober 2009
Plakken van Stijl
Tekst Zoeken in OSX
Koelkast vs Sluimer
Deze Mac Belevenis staat bij deze in de annalen bijgeschreven als opgeloste x-file.
zaterdag 17 oktober 2009
Time Machine Revisited
zondag 11 oktober 2009
Verplaatsen & vervangen van bestanden
Als je een bestand heb die je naar een andere folder wil verplaatsen, kan het voor komen dat je een dialoogvenster krijgt waarin staat dat er reeds een bestand met die naam bestaat in die folder. Als je net als ik werk met mapkoppelingen in de zijbalk van Finder, dan is het vervangen van dat bestand een risico. Het OS geeft dan wel aan dat er al een bestand bestaat met die naam, maar meer info krijg je niet.
Is het een eerdere versie? Is het een kopie? Kan je het zonder risico overschrijven?
Lastig, dus heb je geen andere keus dan in een tweede Finder venster het bestand te zoeken en het nader te beoordelen.
Wellicht zou het in een toekomstige update meegenomen kunnen worden dat je Mac de verschillen of overeenkomsten weergeeft.
zoiets als: "in de bestemmingsfolder staat reeds een bestand met dezelfde naam, deze is echter van dezelfde datum, tijd, en grootte. Wilt u deze kopie overschrijven?"
Ander handigheidje zou zijn dat Finder zelf een nieuw venster opent en het bestand selecteert.
Maar goed, zover is het nog niet. Wel zullen het voorlopig handmatig moeten doen.
NB Windows laat sinds jaar en dag wel de verschillen van de twee bestanden in een dialoogvenster zien, en laat ik eerlijk wezen, ik had verwacht het in Snow Leopard opgelost te zien.
-
zaterdag 10 oktober 2009
Omdat lachen gezond is… de Finder van Vista
De 'Finder' van Vista.…hahahhahaha
Voor de mensen die Vista nog nooit gezien hebben; in Windows moet je je bestanden met 'Verkenner' beheren, en als je die start, kom je, of je nu wil of niet, altijd in dezelfde onzinnige locatie op de schijf terecht…
-
Indexeren Harddisk - Spotlight
OSX Leopard beschikt over een methode van in kaart brengen van wát er precies op je hardeschijf (HDD) staat. De schijf wordt bij elke wijziging die je aanbrengt, geïndexeerd.
Deze indexering is het hart van 'Spotlight', en zorgt ervoor dat je bestanden erg snel op schijf gevonden hebt. Druk op CMD+spatiebalk en type hetgeen je zoekt in. Spotlight vindt in een fractie van een seconde de bestanden waarin die tekst voor komt, met elke letter die je intikt wordt het filter verfijnd.
NB Zelfs als je weet waar het bestand op schijf staat, is het vaak makkelijker om het bestand op deze manier te vinden en vervolgens te openen door erop te klikken.
Tip: als je weet hoe een bepaald liedje heet is het vinden ervan via spotlight en vandaar laten afspelen, supersimpel! (moet je het nummer wel op de schijf hebben staan natuurlijk….hahahahaha)
de indexering beperkt zich trouwens niet tot bestandsnamen! het zoekt ook automatisch in de bestanden naar de opgegeven sleutelwoorden, en zelfs mailberichten worden bij de treffers getoond.
Als ik zoek op 'blog' komt meteen de folder met mijn blog-entry files als meest relevante treffer in beeld, en eronder kan je de overige treffers zien. Opvallend is de treffer in een PDF. Het blijkt dat in die 'readable' PDF een verwijzing staat naar een blog-site…
De optie [toon alles] is vooral handig als je wat dieper wilt zoeken. De resultaten worden in Finder getoond, waardoor je alle mogelijke sorteeropties hebt die je van Finder gewend bent.
Op mijn werk hebben we nog steeds XP als OS, wat betekent dat het zoeken door dat 'lieve' hondje gebeurt… PC gebruikers zullen het herkennen als een bijzonden inefficiënt zoekgereedschap, dat vele minuten in beslag neemt, en dan vaak nog eens stelt niets gevonden te hebben… Grrrr Een vaak gehoorde uitspraak op mijn werk is; "had ik nu maar een Mac" *zucht*
Hopelijk zal Windows 7 een indexering toepassen zoals Apple dat doet, zodat mijn leven op het werk een stuk leefbaarder wordt.
Anyway…
Indexering heeft ook zijn nadelen, zoals ik als Vista gebruiker van het eerste uur pijnlijk heb ondervonden; elke keer als de PC gestart werd, was de HDD zeer onrustig, en omdat het een PC is; vooral hoorbaar! 5 minuten lang…
Terug naar OSX…
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een externe HDD en die wordt bij het indexeren niet met rust gelaten. Het indexeren van een externe schijf vind ik niet wenselijk, tenzij deze altijd aangesloten is. Als je de schijf aanzet hoor je dan ook meteen het indexeerproces starten. Om dit te voorkomen kan je de externe HDD uitsluiten:
Ga naar in Systeemvoorkeuren naar het Spotlight onderdeel.
Kies het tabblad [Privacy] en voeg middels de [+] knop de externe schijf toe. Op deze plek kan je ook andere locaties door de indexering over laten slaan, bijvoorbeeld folders met gevoelige informatie.
In het Zoekresultaten tabblad kan je trouwens bepaalde resultaten uitsluiten en de volgorde binnen het Spotlight venster bepalen.
-
Safari 4 - Top Sites
De nieuwe versie van Safari is al weer een tijdje uit, maar ik wilde er toch even een blog-entry voor maken.
Ik was een verstokte Firefox user, en moest eigenlijk niets hebben van Safari… het deed gewoon niet wat ik wilde, of ik was te lui om uit et vogelen hoe ik dat wél voor elkaar moest krijgen. Zo was de feature van TABS in Firefox een van mijn favorieten, en met name dat je eenvoudig je startpagina kon vullen met bijv, vijf verschillende tabs, met daarin de sites die ik dagelijks bezocht.
Toen ik de Top Sites feature van Safari 4 zag, was ik meteen verkocht! Het deed wat Firefox voor me deed, maar beter, en vooral mooier! Nicely doen! Sinds ik dat zag ben ik Safari gaan gebruiken, en werd het mijn belangrijkste browser. Ik mis Firefox inmiddels niet meer.
Natuurlijk is het even wennen, omdat sommige dingen net even anders in elkaar steken, of op andere plaatsen te vinden zijn. Zo heeft het even geduurd voor ik accepteerde dat de [vooruit] - [achteruit] buttons mij niet hielpen naar een paar stappen terug of verder. Soms zit je op een site vast en is de [achteruit] button slechts een refresh knop geworden. Best irri in het begin, maar als je de [geschiedenis] knop ontdekt heb, is er geen vuiltje meer aan de lucht. Het terugstappen is er tevens een stuk inzichtelijker door geworden met de previews die je er ziet. Ook het zoeken in geschiedenis is handig en ziet er gelikt uit!
Standaard staat mijn [Top Sites] op de kleine weergave, wat op mijn iMac scherm met zijn hoge resolutie prima te doen is. Dit levert binnen het scherm van dan 24 veelbezochte sites op.
Als je op de editknop druk, kan je de previews herschikken, vastzetten middels een 'push-pin' of met het kruisje ervoor zorgen dat deze site van de [Top Sites] wordt geweerd.
Dat laatste is handig, maar tevens vervelend, omdat een foutje immers zo gemaakt is. Als je in de toekomst die site toch in de [Top Sites] wil hebben, zal het vaker bezoeken je niet helpen. Er is echter een methode om die site toch weer toe te staan:
Open die favoriete site, en sleep het icoon die vóór de http staat, naar het [Top Sites] icoon die in je bladwijzerbalk staat. Hij is nu weer tussen je favorieten te vinden. Wel is hij nu vastgezet met de 'push-pin' maar die kan je eenvoudig weer vrijgeven door erop te drukken in edit mode.
De site is nu weer onderworpen aan je bezoekgedrag.
Wil je de favorieten van [Top Sites] resteren, dan kan dat met de [wis geschiedenis] optie onder de geschiedenis kop in de menubalk. Wees er wel voorzichtig mee, want het zorgt er uiteraard voor dat je alles weer opnieuw moet toevoegen.
-
zondag 13 september 2009
Snow Leopard update: HDD ruimte vrijgekomen
Apple's Verkeerslicht; Rood-Oranje-Groen
maandag 13 juli 2009
Energiestand bij de tijd!
zondag 12 juli 2009
Spellingscontrole in HEEL het Systeem!
-
Verborgen Bestanden
Een icoon van een Mac-Applicatie, is niet slechts een bestand. De Mac ziet het als een op zich staand bestand omdat het een pakket is (van alle files die bij elkaar horen). Als je rechts-klikt op een applicatie icoon, dan kan je kiezen voor 'toon pakketinhoud'. Dit laat vervolgens alle files zien die bij deze app. horen. Dingen waar je in principe als gebruiker niets mee hoeft te doen. Ik heb er tenminste nog nooit iets mee gedaan.
Ik weet nog heel goed dat als ik Windows installeerde, het eerste wat ik steevast deed, was het de verborgen bestanden en mappen vrijgeven. Windows-gebruikers weten vast nog wel dat de [Windows] folder afgeschermd was/is. Uit ervaring wist ik dat ik daar regelmatig toegang wilde hebben, al was het alleen al om temp bestanden te kunnen wissen. In mijn ogen was het verborgen houden bedoeld voor mensen die totaal geen feeling met PC's hebben. Ik denk als computer-geek niet onder die doelgroep te vallen...
Buiten het feit dat op de Mac, pakketten het overzichtelijk houden, is er een bijkomend voordeel: je kan van de meeste iconen een reserve kopie maken, en die later terugzetten. Het icoon van bijv. Firefox kan je naar een externe schijf kopiëren en als je hem later weer op de HDD zet, werkt de app direct. Je hebt dan dus geen installer meer nodig. Ik denk dat het voor alle app's geldt die bij het installeren vanaf de DMG naar de App's folder werden versleept. Wel vreemd trouwens, want volgens mij heeft Firefox weldegelijk een installer. Afijn, dan werkt het dus blijkbaar nog breder.
Voorbeeld:
Ik had mijn Firefox op de iMac laten updaten, en hierdoor liep Grazr niet meer. Grazr geeft je de mogelijkheid om je internet favorieten op het web te bewaren. Op die manier kan je er altijd bij! Waar je ook bent, ongeacht welke computer je gebruikt.
Het icoon van mijn MacBook via het netwerk naar de iMac gekopieerd, en voilà; Firefox deed het weer als vanouds!
Bestandsbeheer & Speciale Tekens
Wat schetst mijn verbazing? ik plak de tekst en de dubbele punt wordt door OSX automatisch vervangen door een liggend streepje!!!
Het kind in mij vindt zoiets fantastisch!
Geluk zit in de kleine dingen, nietwaar?
Zal ik nog even kijken wat Vista met de dubbele punt doet? Ja? Zal ik?
Nou vooruit dan maar...
Vista snapt er helemaal niks meer van als je dit probeert...
XP snapt het wel, maar komt niet op het idee zelf met de oplossing te komen...
Weer een bewijs dat Vista een stap achteruit is! Hetzelfde als in XP, gebeurt in Windows 7.
Melding Prullenbak Legen
zondag 19 april 2009
Netwerk met Mac & PC Instellen
Het is mogelijk om je Mac in een netwerk met PC's te hangen. Daarbij is vooral van
belang dat je de naam van de werkgroep hetzelfde instelt.
Ga naar [Systeemvoorkeuren] - [Netwerk] - [Ethernet] en druk op [Geavanceerd].
Hier kan je onder [WINS] de naam van de werkgroep instellen. Geef daarnaast het IP-adres op van de computers die toegang moeten krijgen bij [WINS-servers]. Dit lijkt niet echt noodzakelijk te zijn heb ik gemerkt, maar mocht het niet meteen lukken, kan je dat altijd alsnog invullen.
Ga naar [Delen] binnen [Systeemvoorkeuren]
Vink bestandsdeling aan, en ga op die regel staan. Druk op de [+] om een folder te delen.
Je ziet nu dat er een optie is om mappen te delen en gebruikers een bepaald toegangsniveau te geven. Let erop dat als je iemand alleen leesrechten geeft, dit vaak niet voldoende is. Zet het standaard op lezen en schrijven.
Bij [Opties]
Zet een vinkje bij 'Deel bestanden en mappen via AFP' & tevens bij 'Deel bestanden en mappen via SMB'
Op je PC (Windows XP) ga je via [Start] - [Deze computer] naar [Mijn netwerklocaties] en klik op [Een netwerklocatie toevoegen]. Klik [volgende] (2x).
Blader naar de opengestelde locatie binnen het netwerk.
Onder TCP/IP bij [Netwerk] binnen het [Systeemvoorkeuren] scherm kan je op je Mac zien wat het IP-adres van je machine is, maar hoe kom je achter het IP-adres van de PC? Het lijkt erop alsof je dit alleen kan zien als je naar de Dos command prompt gaat die onder [Start] - [Uitvoeren] te bereiken is. Niet charmant, wel doeltreffend. Tik hier 'ipconfig' in, en je ziet het IP-adres van je computer.
2014 update: inmiddels OSX Maverick in gebruik, en lijkt de bovenstaande methode niet meer te werken... Oorzaak lijkt te liggen in het noodzakelijk instellen van delen onder XP. Ik heb zoveel instellingen geprobeerd, dat het me onduidelijk is wat uiteindelijk geholpen heeft. Zolang het maar werkt...!
-
Bootcamp & Games
Eerder wist ik te melden dat het met de games in Bootcamp niet echt wilde lukken.
Ik had alle voor de hand liggende updates gedraaid, incl. SP3 en alle Apple updates. Dat leek het probleem niet op te lossen. In mijn iMac zit een ATI Radeon HD 2600 PRO, en wat ik probeerde, was de meest recente drivers daarvoor te downloaden en te installeren. Liep uit in een melding dat de hardware niet compatible was met de software (Catalyst). Hij begon ook over .NET Framework te zeuren, wat dat ook mag zijn, ik downloadde en installeerde het. Unreal Tournament draaide wel, maar uitsluitend met software rendering. Niet echt fraai dus.
Uiteindelijk werkte het dus van geen kant en draaide ik alle ATI-installs terug. Naar later bleek ook de stuurprogramma's die ik al gebruikte. Dit resulteerde in een grovere resolutie.
De Leopard DVD heeft de drivers, dus die werd ingeladen en de juiste ATI drivers werden geïnstalleerd.
Quake 4 erop gezet, en jawel... die draait, en goed ook!
Tomb Raider 'Legend' erop, en ook die loopt perfect, zelfs met de zwaarste settings is het nog te spelen, maar niet ideaal. Zelfs de laatste Tomb Raider loopt goed; die wilde op mijn PC notebook niet draaien vanwege een te trage processor.
Assassin's Creed: loopt als een zonnetje!
Het ziet ernaar uit dat de drivers die Bootcamp standaard installeert niet de juiste zijn voor deze 2600 PRO. Best vreemd eigenlijk, want dat is toch een kwestie van detecteren.
Anyway, eindelijk heb ik Bootcamp daar waar ik hem hebben wilde. Een perfect draaiende XP die OOK de laatste Games aankan.
Yippie!!!
Apple Facts (gewoon eens proberen)
1) Open een bestand: MP3 bijv. Terwijl de track wordt afgespeeld, verander je in Finder de naam van het bestand, of verplaats het bestand naar een andere locatie op de schijf. Het afspelen van de MP3 gaat gewoon verder...!!! Ik kan er niets aan doen; dit vind ik zó schitterend!!!
2) Leestekens in bestandnamen zoals " ? of / - is op de MAC nog nooit een probleem geweest, als je ze exporteren wil naar Windoos heb je wel een probleem, omdat die er dan niet mee om kan gaan... whois the master? hahahahha
3) Open een bestand en sluit hem af. Verplaats het vervolgens naar een andere folder. Geef in de applicatie vanuit de lijst onlangs geopende bestanden opdracht te openen. Yep!... de Mac weet exact waar hij zoeken moet!!! dit heb ik Windoos nog NOOIT zien flikken!!!!
4) Als je in een bepaalde folder een bestand hebt toegevoegd, of gewijzigd, dan wordt de datum van de map geupdate naar dat moment. Je kan zodoende eenvoudig zien in welke mappen onlangs inhoud gewijzigd is.
5) Sleep een foto vanuit je webbrowser naar het bureaublad (of naar een folder) en het wordt daar opgeslagen, sleep dezelfde foto nogmaals naar die locatie, en de Mac zal automatisch een volgnummer aan de bestandsnaam toevoegen.
Dit heeft als voordeel dat je 'zelf' later kan kijken wat er dubbel is en wat niet. De kans dat het namelijk NIET dubbel is, is vele malen groten dan dat het wel zo is. bij Windoos moet je in zo'n geval 'opslaan als' gaan kiezen, wat nogal irritant is om niet te zeggen; tijd verspilling!
6) De voor Windoos gebruikers OH zo bekende CRTL+C is op een Mac net ff handiger opgelost; de MAC-toets zit naast de spatiebalk en is dus veel makkelijker te bedienen. gevolg is wel dat de bij switchen tussen Mac en Windoos vaak de verkeerde toetsen combi in aan het drukken ben...
7) Spotlight: druk op de iMac op CMD-Spatie en tik de naam van een bestand (of een gedeelte daarvan) in om te kijken of die op de schijf staat, in welke vorm dan ook. Het fantastische indexeer systeem van Spotlight vindt terwijl je tikt de info en toont dat. Spotlight vindt ook treffers IN tekst en emailberichten!
8) Binnen Finder heb je een Spotlight vakje (soort van lokale Google). Tik iets in waarvan je weet dat het nergens staat. Ik zie dat er geen treffer is, in een tweede Finder venster maak ik een nieuwe folder aan met die betreffende naam, en jawel, in het zoekvenster wordt deze direct als relevante treffer getoond.
9) In Windows krijgen alle schijven en schijfeenheden een letter uit het ABC. Ongeacht of er wel of niet een schijf in zit is de die letter altijd in beeld. Bijvoorbeeld E: voor cd-rom F: voor dvd-brander, A: voor floppydrive. Als je vervolgens op A: of F: drukt krijg je de melding dat er geen schijf in zit! Op de Mac zie je daarentegen een schijf pas wanneer die ook daadwerkelijk fysiek in de Mac zit, of eraan hangt. Ook hebben schijven door de gebruiker gekozen namen ('HDD OSX'). Niks geen gerommel met toebedeelde letters!
Apple facts (what makes the difference!)
-
PDF roteren in 'Voorvertoning'
Ik had een e-book in PDF format gedownload, en kwam er achter dat deze om goed op het scherm te kunnen lezen een kwart slag gedraaid zou moeten worden. Ik opende hem met Acrobat Reader (de PC was de locatie van de download...) verdraaide hem een kwartslag en wilde opslaan. Laat dat nu niet kunnen met de Reader van Adobe...
Het bestand naar de iMac verplaatst en in 'Voorvertoning' geopend. (Dit is Apple's standaard viewer voor onder andere PDF's). Ik draaide de tekst 90 graden naar rechts en gaf opdracht om op te slaan.
Geen enkel probleem!!!
Met deze applicatie heb je dus tevens een PDF Writer.
Wel zo prettig!
donderdag 5 februari 2009
Wachtwoord van OSX
Binnen de OSX omgeving is het verplicht een wachtwoord op te geven bij het installeren van het OS. Ik kan mij nog wel herinneren dat ik daar in het verleden toch wel wat negatief tegenover stond. Immers binnen de WIN omgeving vond ik het behoorlijk irritant steeds te moeten inloggen met een wachtwoord. Zeker als je automatisch startende applicaties heb, wil je de PC aan kunnen zetten en dan weg kunnen lopen en als je terug komt het OS helemaal klaar voor gebruik aantreffen.
Laat ik je in ieder geval vertellen dat het wachtwoord die je bij het installeren van OSX op moet geven niet bedoeld is om het je lastig te maken. Het is namelijk bedoeld als toegangsbeperker. Dat wil zoveel zeggen als dat je de vraag om het wachtwoord krijgt als je iets op de datamachine wil installeren. Een installer zal dan ook nooit zonder het wachtwoord toegang krijgen tot de HDD. Men zegt wel eens dat deze methode ervoor zorgt dat de Mac zo weinig last heeft van virussen. Of dat waar is? Wel is het een logische gedachte, want die virussen installeren zichzelf meestal, en dat kan zonder tussenkomst van de gebruiker niet gebeuren!
Het wachtwoord wordt tevens gevraagd als je toegang wil krijgen tot een beveiligde map of bestand.
Handig? Jazeker!
Al is het alleen al omdat het je het gevoel geeft dat jij de baas bent over wat er wel of niet op de machine komt te staan.
.
Bootcamp & Reinstall OSX
Het begon als volgt: om de een of andere reden had ik op een bepaald moment de interne HDD van mijn iMac in vier partities opgedeeld, en dat begon me een beetje te irriteren (onhandig). Daarnaast wilde ik ook wel eens een goed werkende Bootcamp installatie mee gaan maken. Toen ik de iMac net had heb ik wel wat geëxperimenteerd met Bootcamp v2. maar dat was toen niet het succes wat ik ervan had gehoopt; met name liepen games gewoon vast, startte niet of gaven meteen een foutmelding die ik niet thuis kon brengen. Op dat moment dacht ik voor het gemak maar dat de Intel Mac toch niet 'echt' een PC was.
Nu (een jaar later...) draaide de Bootcamp assistent opnieuw en volgde de instructie 'bijna' volledig op...
Bijna... is niet helemaal, dus maakte ik er weer een ongelofelijke bende van!
Ik had niet door dat je na de bootcamp assistent ABSOLUUT NIET DE INDELING VAN DE SCHIJF AAN MAG PASSEN! ondanks dat de indeling er niet goed uit lijkt te zien gaat het toch goed, en mag je het echt niet wijzigen. Laat dit een les voor jou zijn, zodat je niet in dezelfde zooi geraak als ik! Verwijder je een partitie, dan vernaggel je zonder twijfel je bestaande OSX install. En dat gebeurde dus: ik gaf op 80 GB van de schijf te willen gebruiken, voerde de instalatieCD van XP in, en het systeem startte opnieuw. Ik verwijderde twee van de vier door de assistent gemaakte partities en gaf XP opdracht op een van de overgebleven partities te installeren. Het bekende (onder PC gebruikers) proces van nalopen van stappen volgde.
Na de installatie bleek dat ik niet langer met OSX kon starten...!
Gloeiende!! Gloeiende!!!
Ik moest dus OSX er opnieuw opzetten.
Hoop gedoe volgt met meldingen dat OSX niet op deze datamachine geinstalleerd kan worden, men verzuimt echter aan te geven wat het probleem is en belangrijker, wat ik eraan kan doen.
Als je OSX er opnieuw opzet dan loop je (of ik in ieder geval, heb blijkbaar alleen een upgrade DVD) gegarandeerd tegen een upgrade probleem aan. Melding dat een vorige versie niet gevonden is, als je een clean format heb uitgevoerd. Je zal dan eerst de install moeten herstellen tot OSX 10.4 (Tiger...) middels de install DVD die je bij de datamachine heb gekregen. Het zou fijn geweest zijn als Apple dat even in dat venster had getoond! Nu heb ik zelf uit moeten vinden waar de problemen vandaan kwamen.
De DVD van Tiger die de iMac opdruk heeft, werd trouwens bij het opstarten uitgeworpen....
"Heb ik die HDD dan zo ontregeld met die bootcamp experimenten dat OSX er niet meer op kan worden gezet?"
Ik kom er op een bepaald moment achter dat ik de indeling in [schijfhulp] op GUID-partitie moet zetten. We proberen het nog een keer. Jammer... dat was de oplossing niet.
Ik raak een beetje uitgedacht!
Toch die met opschrift [iMac] er maar weer ingestopt, in de hoop dat die nu wel werkt, en wat denk je... nu start hij er wel van op! En belangrijker!!! Ik kom nu eindelijk weer in het installatiescherm! Pffff...... that was close! En behoorlijk vage shit!
Tiger wordt erop geinstalleerd.
Na iets meer dan een uur staat Tiger installed.
En weer een uur later staat Leopard installed.
Domper: een van de Maxtorschijven (500GB) wordt niet langer herkend, [schijfhulp] geeft aan dat de schijf niet geformateeerd is... Gloeiende!! Gloeiende!!!
Ik wist het!!! Ik heb dit al eerder aan de hand gehad met externe HDD. Koppel de externe schijven te allen tijde los als je een OS (met name WIN) gaat installeren. Doe je dat niet dan zal met name Windows de schijf bij het installeren proberen te herkennen en omdat dat niet lukt, zal het product van Microsoft de index van de schijf onherstelbaar vernielen. Echt triest! Die schijf stond vol met DVD's... pak em beet een stuk of 80... die mag ik dus lekker opnieuw downloaden. (positief: heb ik weer een tijdje iets te doen...) Na wat pogingen gedaan te hebben de index van de schijf te herstellen, toch met pijn in het hart voor opnieuw formatteren gekozen.
Erg fijn is trouwens het gebruik van de [.mac] mogelijkheid om alle oude instellingen, of toch de meeste, te herstellen tot de oude waarden.
Veel van de gebackupte applicaties werken volledig na terug kopiëren op de HDD. De enige beperking zit hem in het feit dat als er een installer was gebruikt, zoals bij VMware, je die opnieuw moet installeren. Maar zoals je weet is het aantal installer apps klein.
Na best veel moeite stond OSX er wel weer goed op.
Nu de Bootcamp assistent opnieuw uitgevoerd en nu de instructie exact opgevolgd!
De install deed ik nu dus netjes op de daarvoor aangemaakte Bootcamp partitie. Ik kwam er al snel achter dat diverse van de gebruikte installatie CD's van XP niet geschikt zijn. Heel belangrijk is namelijk dat de HDD partitie door de installCD geformateerd gaat worden. Niet alle installatieCD's geven die optie! Ik heb er een paar moeten proberen voor ik er een had. Minder grappig is trouwens dat je weldegelijk kan installeren zonder formatteren, maar het uiteindelijk een schijffout tot gevolg heeft. Let hier dus goed op!!! want het kost je veel tijd om het wiel opnieuw uit te moeten vinden!
De OSX DVD bevat de Windows drivers, dus die kan je laden binnen XP. Als dat is gedaan kan je Apple update uitvoeren. De upgrade naar 2.1 ging ook niet vanzelf. Voor een bootcamp Update naar 2.1 moet je namelijk eerst de update downloaden en dan pas uitvoeren. Ik kreeg in ieder geval een foutmelding bij het automatisch updaten. Je moet de [BClockupdatEnable] eerst runnen en pas dan de [BCUpdateXP] (in mijn geval). Moet je ook maar weten zeg!
Na alle update's een willekeurige game geprobeerd "Painkiller"... foutmelding! Dungeon Keeper 2 (niet echt veeleisend) loopt even en gaat na een menu op 'zwart'...
"Waar ben ik aan begonnen?" Gelukkiger ben ik mij er niet door gaan voelen, enne ellende komt nooit alleen!
Terug in OSX krijg ik de melding dat een van de externe schijven niet herkend wordt... NEE!!!
"Ja, Piet... die had je niet losgekoppeld!! Echt snel leer je niet, is het wel?"
Ik hoop nog even dat het dezelfde schijf is als de vorige keer, maar helaas... Het is de schijf van 500 GB die vol stond (inderdaad 'stond', want ook deze moet ik weer formatteren) met al mijn muziek en software images!
WMware kan je bootcamp parititie trouwens gebruiken! dus je stand=alone XP kan je tussendoor gewoon binnen OSX starten! SMART!
.